Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

donderdag 21 juni 2012

Winterkoninkje...


                                               Winterkoning ( Troglodytes Troglodytes)


Sinds ongeveer een week is er bij ons huis een winterkoninkje zeer actief bezig met het bouwen van een nest boven onze deur. Een klein bruinachtig, vogeltje met een rechtopstaand staartje, die prachtige trillers en rollers ten gehore brengt.

Het verhaal gaat dat de winterkoning, die toen nog geen winterkoning heette, bij een wedstrijd om het koningsschap der vogels op een slimme manier won. De vogels besloten een wedstrijd te organiseren en de vogel die het hoogst kon vliegen zou koning worden. De winterkoning schatte zo in dat hij kansloos was, tenzij hij een list verzon. Hij verstopte zich in de veren van de arend en toen de arend niet meer hoger kon komen, begon de winterkoning aan zijn vlucht. Sindsdien houdt hij van trots zijn staartje omhoog.

Winterkoninkjes bouwen vaak wel zo'n 4 tot 6 nesten, althans de mannetjes. Het zijn echte Don Juans, zogauw de nesten klaar zijn gaan ze zitten fluiten, de meest mooie geluiden producerend om  de dames te lokken. Als er dan een dame op zijn prachtige gezang afkomt, denkend ; Oo jee... wie zingt daar zo wonderschoon, maakt hij haar het hof en laat haar wat nesten zien. Zij zoekt er één uit en gaat eieren leggen, onderwijl zit meneer alweer zijn hoogste lied te fluiten om andere dames te verleiden. Een druk bestaan heeft het meneertje.

Winterkoninkjes werden vroeger ook wel als geluksbrengers beschouwd. Een Engels spreekwoord hierover is : "Cursed is the man who kills a robin or a wren." (Vervloekt is de man die een Roodborst of een Winterkoning doodt.)

Al bestond er in het begin van de 20ste eeuw, in sommige delen van Frankrijk, de gekke gewoonte om op Tweede Kerstdag een winterkoninkje te vangen, daarna te doden volgens een bepaald ritueel, om hem vervolgens op een lange stok te binden, waarmee men van huis naar huis ging. Men was overtuigd dat elk huis iets zou krijgen van de heilige krachten van het vogeltje. Na deze processie werden alle pluimpjes uitgetrokken, want ze werden beschouwd als een wondermiddel tegen onheil en ze beschermden zeevaarders tegen schipbreuk.

Nadien werd het kadavertje plechtig begraven op het kerkhof.

Grappige verhaaltjes, die allemaal van het Internet afkomen. Ik vind ze erg leuk en heb ze zodoende hier geplaatst. Ik neem het winterkoninkje nu waar met andere oren en ogen, een leuk klein boeiend vogeltje.

4 opmerkingen:

 1. Over vogels gesproken als je SBS 6 straks rond 22:00 zie je iets over roofvogels in NL.
  Daar ben ik nu aan het werk.
  Tot gauw ben aan het plannen.

  Arno

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. TE LAAT...
   Maar al was ik op tijd geweest dan nog had ik het niet kunnen zien, wij hebben namelijk geen SBS 6. Alleen BVN en menig Duitse zender (waar Henk soms even een voetbal wedstrijd op bekijkt). Ik zou kunnen overwegen om op uitzending gemist te kijken, maar... met de snelheid (traagheid) van de laptop is dat ook niet echt ideaal. Ik doe even een poging...

   Tot SPOEDIG, Cilia

   Verwijderen
 2. Nee hoor Cilia, laat die tv maar zitten! Genoeg te zien bij jou in de tuin als ik je verhalen lees...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette, ik kijk over het algemeen niet veel tv, al vind ik het wel een pracht medium. Jaaaaa... het is hier heerlijk in en rond het huis, GENIETEN met hoofdletters.
   Groetjes vanuit Le Pre Bonnet...

   Verwijderen