Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TomettesTomettes zijn oude franse terracotta plavuizen. Bij ons in Nederland hebben wij in het verleden al eens tomettes in onze keuken gelegd, dus we hadden er al wat ervaring mee. Al vrij snel, nadat wij ons huis in Frankrijk hadden gekocht, besloten wij dat we daar ook tomettes op de vloer wilden hebben. In Nederland kun je her en der tomettes kopen, wel behoorlijk duur. Destijds dat wij ze voor onze keuken kochten varieerde de prijs tussen de 40 en 100 euro per vierkante meter. Als je onze blog gevolgd hebt, zal je haast kunnen weten voor welke prijs wij ze gekocht hebben. Jawel 40 euro, dat hield wel in dat je ze zelf compleet schoonmaken moest, echt een enorm karwij. In Frankrijk kun je veel goedkoper aan tomettes komen, wij hadden een dikke 20 vierkante meter voor ongeveer 200 euro's. Via de franse 'marktplaats' http://www.leboncoin.fr/ zijn we daar aan gekomen.


Hoe wij de tomettes gelegd hebben : Als eerste hebben we ze goed schoongeborsteld met water, waarbij ik zeggen moet dat de Franse tomettes een stuk schoner (geen cement) waren dan de Nederlandse.
Daarna passen en meten, wat rijen tomettes uitleggen in de keuken om te zien hoe het een en ander het beste uitkomt. We hadden alles al opgemeten en precies op papier staan hoe we het wilden hebben. Aangezien wij er een patroon in leggen wilden, kwam het allemaal vrij precies, want bijna geen één tomette is gelijk aan een andere.


PUNTSGEWIJS :
- tomettes schoonmaken
- dikke laag cement op de vloer
- tomettes erin leggen, aandrukken 
- de hoogte goed in de gaten houden
- beetje cement tussen de tomettes
- met wat drogere cement voegen
- tussentijds meten en nog eens meten
- Als alles klaar is, olie erop aanbrengen
Dit is waarschijnlijk niet de normale methode, maar wel de methode die wij gehanteerd hebben. Je kunt ze uiteraard ook los leggen, maar dit leek ons niet prettig. Ons idee is en was niet om het op de ouderwetse manier te leggen, maar om met mooie oude plavuizen een nieuwerwetse vloer te maken. Wij houden van oud in een nieuw jasje...


TIP : Wij hadden alles precies uitgemeten op ruitjespapier, als je het voorwerk heel goed op papier staan hebt, scheelt het enorm veel gedoe met het leggen.
Wij werkten met lange latten die we vast op de grond maakten, waar we de tomettes bij langs leggen konden, om zo een redelijk recht resultaat te krijgen.
Goede kniebeschermers is ook een echte aanrader of een kussentje onder de knieën.


Eindconclusie : Wij ervaarden het wel als zwaar werk, vooral voor de rug. Maar het resultaat geeft wel erg veel voldoening.