Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tweede huis


Wat houdt een tweede huis in. Wat zijn de voor- en nadelen van het hebben van een tweede huis en wat kost zoiets nou... Hier heb ik al eens een blog aan gewijd, deze is al erg vaak bekeken, zodoende maak ik er bij deze nog een aparte pagina over. Even alles op een rijtje...

DE VOORDELEN : Je hebt je eigen plekje, het woord TWEEDE HUIS zegt het al, het voelt op den duur als een thuis. Je hebt een plekje waar je ten alle tijden even heen kunt gaan, nooit meer denken waar moeten we deze vakantie heen... Ook als belegging kan het gunstig zijn mits er zich geen recessie voordoet. Wat ook een heel groot voordeel is, is dat het een rijk gevoel geeft, dat je een huis bezit in het land en op een plek waar je altijd al dol op was.

DE NADELEN : Het huis staat vaak leeg, je kunt er nooit vaak genoeg heen. Echt vakantie is het bijna nooit in een tweede huis, er zijn vaak wel wat klussen die gebeuren moeten. Het huis en de tuin moeten onderhouden worden. Je hebt er gewoon een zorg extra bij.

DE KOSTEN : Allereerst de aanschaf, deze kun je zo duur maken als dat je wilt en of kunt. In de Auvergne kun je nog relatief goedkoop een aardig optrekje vinden, heb je wat meer geld ter beschikking dan kun je overwegen om in de Provence te kijken. De vaste lasten zijn voor een huis als de onze niet erg hoog. Wij betalen voor de verzekering van ons huis en de inboedel, verder betalen wij onroerend goedbelasting (Taxes foncières) en woonbelasting (Taxe d'habitation). In zijn totaal zijn wij hier ongeveer 300 euro per jaar aan kwijt. Wij hebben geen waterleiding en ook geen stroom van buitenaf. Water komt vanuit een bron bij ons huis en stroom komt vanuit de zonnepanelen en of generator. Verder moet je incalculeren dat je iedere reis, je tank van de auto vullen moet, zolang deze nog niet op water rijd. Dus samenvattend zijn de vaste kosten in ons geval, buiten de aanschaf van ons huis om, ongeveer 300 euro. Valt dik mee toch? Daar bovenop komen doorgaans de kosten voor water, elektrisch, telefoon/internet, wat dus niet voor ons opgaat.

~~~~~~~~~~~~~~~

Kleine aanpassing vaste lasten... 2016

Verzekering 150 Euro
Taxe d'habitation 88 Euro
Taxes foncières 108 Euro
Kijk en luistergeld 136 Euro

Sinds een tijdje betalen we ook kijk en luistergeld.

Samen opgeteld zijn momenteel de vaste lasten voor ons huis 482 Euro per jaar.

Verder gebruiken wij altijd een dongel voor het Internetten als we daar zitten. Hiervoor zijn we 15 Euro per week kwijt, die we doorgaans vergoed krijgen door Henk zijn werkgever (i.v.m. thuiswerken).