Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

zaterdag 11 juli 2015

Aardappels rooien...


 Samen aardappels rooien... 


Henk ze eruit halen en Vidor ze opeten...

Voor ons doen, dit jaar een mooie oogst.
Bijna alles eruit, op één rij na. Denk dat we de komende maanden dagelijks aardappels moeten eten ;-)
Dit jaar hadden wij Frieslanders, 
Ze smaken ons voortreffelijk... geschrapt, vervolgens gebakken met sjalotjes erdoor.


Verscheidene emmers vol...

-De broccoli is uiteindelijk niet zo'n succes geworden. We hebben ze volgens mij ietwat te lang laten staan. Vier broccoli stronkjes waren we nodig om een klein maaltje te bereiden. Het allerergste was, dat ondanks dat we de broccoli voor mijn gevoel goed schoongemaakt hadden, wij plotsklaps tijdens het eten kleine rupsjes in onze broccoli aantroffen... GRATIS VLEES... bah...
Dat wordt volgend jaar geen eigen broccoli meer. Ten eerste kan het financieel absoluut niet uit, we betaalden ongeveer 1 euro per plantje en ten tweede gaf het niet echt veel voldoening.
-Ook de bloemkool is absoluut geen succes te noemen. Veel blad maar geen kooltje in het midden... zelfs geen piepklein kooltje.
- De sjalotjes zijn wel redelijk te noemen. Wel wat klein, maar ze zijn wel leuk en tevens lekker. Voor herhaling vatbaar. Volgend jaar willen we ook graag de scherpere rode sjalotjes proberen.
- De prei is nog bezig om wat te worden... geen idee of het gaat gelukken.
- Zo ook de radijsjes, zien er al veelbelovend uit... maar of ze daadwerkelijk gelukken, geen flauw idee. Wel weet ik dat ze hier bij ons niet binnen 18 dagen gereed zijn zoals op het zakje staat.

Tja... echte tuiniers worden wij waarschijnlijk nooit. Wel leuk is het om zo zonder één of andere toevoeging, absoluut geen gif... maar ook geen kunstmest of wat dan ook, te zien dat sommige dingen het prima doen hier midden in het bos.
We gaan er zeker weten verder mee experimenteren...
En... als we hier jaartje rond zaten dan... wie weet werden we dan wel echte tuiniers ;-)

4 opmerkingen:

 1. Hoi Cilia,

  De " aardappel eters " van Frankrijk;-)
  Whaw wat 'n mooie piepers zeg en die hele grote gaan vast de frituur in.
  Jammer dat de bloemkool niks geworden is maar ik lees op internet dat de beste tuinder het nog moeilijk vindt om fatsoenlijke bloemkolen te kweken.
  Waarschijnlijk waren de rupsen uit de broccoli wanneer je de stronken in ruim lauw water met flink wat zout had laten staan aan de oppervlakte komen drijven en had je ze niet op het bord gehad.
  Doe ik ook met bloemkool van het land.
  Moet bij het lezen van je post weer even aan het boek Boerin in Frankrijk denken wat ik vroeger in een adem uitlas, daar ging het de eerste jaren ook niet goed met het boeren op het land maar later kwam alles goed.Moet eens op zolder struinen of het nog tussen de oude boeken ligt want ik wil het nou eigenlijk wel weer eens lezen.

  Zijn net terug van blokje om en het is nu lekker buiten.

  Fijne avond en zondag!!!
  Lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ger,

   Dan te bedenken dat we doorgaans maar 1 of 2 keer per week aardappels eten, 1 keer gebakken en 1 keer gefrituurd. Ah... en tevens 1 keer als chips (ben ik dol op... liefst paprika, die hebben ze hier niet, althans niet mijn smaak) :-) ;-)

   Oh, dat met die broccoli wist ik niet. Kan je wel vertellen dat zelfs mijn tournedootje er wat minder om smaakte. Het idee alleen al, dat ik misschien wel per ongeluk zo'n rupsje doorgeslikt heb ;-(

   Ah... dus er is nog hoop. Al betwijfel ik het wel, want we vinden het op zich wel leuk... maar we zijn geen gepassioneerde tuiniers.

   Wat fijn zeg... dus weer een stapje vooruit.
   Hier is het behoorlijk warm, overdag zo'n 30 graden. Volgens de voorspelling voor de komende week, gaat het weer een warme week worden.

   Fijne zondag Ger en heel veel liefs, Cilia

   Verwijderen
  2. Aardappelsoep, aardappelsalade, gebakken aardappelen, gefrituurde aardappel, aardappelkroketten, aardappelkoekjes, aardappelpuree, kortom lieve Cilia je kunt helemaal los gaan op je piepers!
   En inderdaad Ger, die boeken heb ik destijds ook in één adem uitgelezen! Maar godsamme wat een struggle was dat daar , dat gun ik Cilia toch niet!
   groetjes yvonne

   Verwijderen
  3. Hoi Yvonne,

   Mmmjam... klinkt allemaal wel goed en dan... in oktober/november als een grote, uit de kluiten gewassen, aardappel terug in Nederland komen ;-)
   BOERIN... vroeger (zo'n 30 jaar geleden) had het me misschien nog wel wat geleken... een klein keuterboerinnetje. Maar... daar ben ik nu veel te LUI voor ;-)
   Eens kijken of ik kan vinden over welk boek het gaat.

   Lieve groetjes, Cilia

   Verwijderen