Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dinsdag 11 juni 2013

Mugjes...


Vijf jaar geleden, toen wij hier in juni voor het eerst bij ons huis aan kwamen, stikte het hier van de vliegen. Ha... dachten wij bij onszelf, dat is het addertje onder het gras.
Wij waren namelijk in de veronderstelling dat we ons huis voor een prikkie op de kop getikt hadden, wat bij nader inzien niet zo was... het was gewoon een Franse doorsnee prijs, maar t.o.v. de Nederlandse prijzen was het een KOOPJE.
Wij zagen onszelf in gedachten al hele zomers tussen de vliegen en muggen op ons terras zitten, te druk met het krabben in plaats van klussen.
Het onkruid stond destijds meters hoog, nou ja... heel hoog. Toen dat er af was, waren de vliegen ook verdwenen. En gek genoeg hebben wij hier over het algemeen, ondanks ons stroompje, bijna geen last meer van vliegen en of muggen...

BEHALVE... van die hele kleine rot mugjes, die tegen de avond (uurtje of acht) massaal aan komen zetten. Meestal als het wat geregend heeft.
Vaak wat later in de zomer, juli ofzo..., hebben we daar bijna geen last meer van, zijn ze massaal opgesnoept (denk ik ;-)) door de hele vele vleermuizen die hier iedere avond rond het huis vliegen.
Die rot mugjes gaan werkelijk overal op je zitten, de gehele tijd kriebelt het overal op je hele lijf... vooral in het gezicht en in je haar. Henk en ik zitten dan als twee apen in de tuin, continu aan het krabben. Werken in de tuin, wat wij leuk vinden zo tegen de avond, is een ware kwelling. Nog erger, even een gezellige bbq'tje... niet te doen. Je wordt er zo'n beetje knettergek bij.

Verder gaat alles hier PRIMA ;-)

De tuin staat weer vol met bloemetjes, waaronder verscheidene slaapmutsjes en HEEL VEEL boterbloemetjes.


Alsof we maanden lang niets aan de tuin gedaan hebben, dat terwijl we het vier weken geleden nog hebben gemaaid.
Ondertussen hebben we overal weer paden gemaaid, altijd best wel jammer omdat het VOL met mooie bloemetjes stond. Natuurlijk blijven er ook HELE VELE boterbloemen staan, want die vind ik geweldig.
Henk is vanmorgen gelijk alweer begonnen met thuiswerken, wat nog niet mee viel.
Ook heeft hij nog even een goede daad verricht. Het pad wat bij ons huis langs loopt is nogal blubberig, het heeft hier waarschijnlijk behoorlijk geregend. Op een gegeven moment, vanmiddag kwam er een auto aan met daarin twee mensen (van Unisylva). Zij kwamen kijken of er hier in de buurt nog bos gekapt moet worden. Toen zij daar klaar mee waren reden zij weer weg. Een tijdje later kwam één van beiden aangelopen om te vragen of wij ze helpen konden. Zij waren met hun auto van onze weg afgeraakt en weggezakt in de berm, de auto zat muurvast en stond er akelig gevaarlijk scheef bij.
Met planken, stenen, schop en pikhouweel erbij... onze auto ervoor. Na vele pogingen is het uiteindelijk gelukt om de auto eruit te krijgen en konden ze weer weg.

Vandaag af en toe een bui'tje, beetje zon en een redelijke temperatuur. Al vele bloemen in de potten gezet afgelopen avond, tussen het krabben door ;-) Verder alweer zo goed als... geïnstalleerd.

  

4 opmerkingen:

 1. Jullie hebben dat snel gereden zeg! Heb je nu mooi weer? Leuk plekje hebben jullie ook, heel ydilisch.
  Misschien ook ergens een klimroosje tegen aan planten? Die van mij heb ik ook klein geplant en doet er ongeveer 3 jaar over om zo groot te worden.
  Oh dus jouw man werkt ook nog? Wij zijn ook nog niet gepensioneerd.
  Fijne tijd,

  groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janny,

   Jaaa... vandaag was het best aangenaam weer. Hele dag droog, af en toe een zonnetje en een redelijke temperatuur.
   Lijkt me erg mooi, zo'n pracht klimroosje als jij hebt... maar momenteel hebben wij er nog niet echt een geschikte plek voor. Dan komt de roos om in al het onkruid hier ;-)
   Ja Janny, Henk moet nog wel wat jaartjes. Wij vrezen zelfs nog wel een jaar of 17. Nee hoor grapje, Henk mag zijn werk graag doen en wat nog prettiger is, is dat hij hier in Frankrijk thuiswerk kan doen. Ongeveer om de 2 weken gaat hij voor een paar dagen naar Nederland, voor wat afspraken, vergaderingen e.d.
   Op die manier kunnen wij hier zomers zo'n 3 a 4 maanden blijven. Dikke boffers zijn we hè!

   Groetjes,
   Cilia

   Verwijderen
 2. Hoi Cilia,

  Het duurde even voordat ik reageerde,was verdwaald op jullie landgoed tijdens het bloemen plukken,hi,hi...

  Wat heerlijk om in zo'n weelderige omgeving terug te komen op Le Pre Bonnet.

  Lastig die plaagmugjes,het zouden wel eens knutten (Ceratopogonidae)kunnen zijn,ze vormen een familie van muggen uit de orde tweevleugeligen. Ze worden ook knaasjes, knijten, mietsen (Noord-Nederland genoemd.
  De larven leven in zeer vochtige omstandigheden zoals plasjes water in boomstronken, in bladoksels of in oppervlaktewater. Veel soorten zijn belangrijk als bestuiver van planten, ook voor voedselgewassen van de mens. Echter, net als steekmuggen zuigen de vrouwtjes bloed van gewervelden als de mens voor hun eieren,lees ik.

  Lieve groetjes,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ger,

   Dit is qua de natuur ook de mooiste tijd vind ik persoonlijk. Sowieso vind ik juni vaak een mooie maand.

   Ik heb zonet even gekeken naar knutten, maar denk niet dat het knutten (tjemig, wat toch een gekke naam) zijn. Het zijn echt piep kleine mugjes/vliegjes die overal op je lichaam gaan zitten, dat jeukt behoorlijk, althans voelt erg vervelend. Maar ik heb niet het idee dat ze bloed zuigen, je houd er namelijk geen bultjes o.d. van over. Ook zien ze er zo op het oog ietwat anders uit als knutten, ze lijken wel wat op fruitvliegjes.

   Groetjes,
   Cilia

   Verwijderen