Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

woensdag 22 oktober 2014

Nabeschouwing...


Zoals ik al eerder vermeld heb, was het overwegend een aangename zomer.
Fijn is het om voor lange aaneengesloten tijd in Le Pre Bonnet te verpozen. Het gaat dan wat meer als THUIS voelen i.p.v. vakantie.
Trouwens niet echt THUIS, daar thuis toch Nederland blijft voor mij. Denk zelfs... dat ik Nederland altijd als thuis zal beschouwen, ook al zou ik al jaren geëmigreerd  zijn. Dat zie je trouwens ook veel aan Nederlanders die in bijvoorbeeld Frankrijk wonen, al doen ze net alsof het niet zo is ;-) Ze blijven omgaan met voornamelijk andere Nederlanders, hebben een Nederlandse facebook pagina, een Nederlandse blog en zeiken met andere Nederlanders over Nederlandse gewoontes, politiek etc. Houden het reilen en zeilen in Nederland stevig in de gaten om er lekker op af te geven.  TJA... volgens mij komt dat omdat THUIS voor dat soort mensen eigenlijks Nederland is.

Maar goed, ik wijk weer wat af... de NABESCHOUWING...

De eerste maanden hadden we redelijk vaak visite, het huis leent zich daar ondertussen wat meer voor.

We zijn weinig 'echt' weggeweest. Wat uitstapjes in de nabije omgeving, dat wel... maar niet echt van die lange reizen. VEELSTE weinig tijd voor gehad ;-) Op zich wel jammer, omdat wij dat allebei wel leuk vinden, maar we hadden er de afgelopen maanden gewoon domweg niet zoveel behoefte aan.

Van klussen binnen is niet erg veel terecht gekomen. Al valt het eigenlijk best wel mee als ik een optelsom maak. De vloeren (tomettes) zijn geschrobd en zitten netjes in de lijnolie, een klus die er een beetje bij bleef de afgelopen jaren. Binnen verder veel geverfd en gebeitst en wat dingen afgewerkt. Het wordt al met al, stapje voor stapje, steeds meer naar onze zin.

Een hele fijne klus afgelopen zomer, een klus waar veel tijd in is gaan zitten en waar we zeer mee in onze sas zijn is...


Ons afdakje...Het kostte veel tijd en er gaat vast nog veel tijd in zitten, maar...Al met al wordt het steeds mooier en...We kunnen er ondertussen al heerlijk zitten. Je hoort er de gehele dagen het kabbelen van het stroompje en het sjirpen van de krekels. Overdag een mooi uitzicht en 's avonds een schitterende kijk op de sterrenhemel.
Een pracht overdekt plekje, al zeg ik het zelf, van zo'n 3 bij 5 meter. 
Er moet nog van alles aan gebeuren, zoals de vloer afwerken e.d. Maar dan... dan denk ik dat wij daar de gehele dagen zitten in de toekomst ;-)


Ook zijn we de afgelopen weken nog wat boven bezig geweest, op ons hoger gelegen grondstuk... daar waar we in de herfst wat meer zon hebben.


Het is een behoorlijk groot grondstuk, waar we wat meer zon hebben als deze ietwat lager hangt.
Alleen het grondstuk loopt vrij steil af, het stond/staat vol met bomen ( hele hoge sprietjesbomen waar we al heel veel van gekapt hebben en nog heel veel van gaan kappen). Ook staat het vol met bramen en varens.


Langzaam proberen wij het grondstuk wat meer te cultiveren, door her en der wat plekken af te vlakken en tevens wat natuurlijke trappen te maken, zoals hier op de foto.
Het is de bedoeling dat de trap, evenals de grond, weer gewoon begroeid met gras, klavers en andere wilde plantjes... die we vervolgens kort houden.
Een meerjaren project...


De afgelopen maanden had Henk voldoende thuiswerk en zat zodoende gemiddeld zo'n 36 uur per week achter zijn bureau te werken, op zijn vakantie na. Om de twee a drie weken moest hij voor zijn werk naar Nederland. Niet altijd even leuk, maar voor zijn werk vond Henk dat wel nodig... voor afspraken, vergaderingen, cursussen e.d. en natuurlijk ook om wat feeling te houden met zijn collega's en de projecten waar hij mee bezig is.

Opvallend ten opzichte van voorgaande verblijven was, dat we dit keer ons veel meer gericht hebben op buitenbezigheden. Eigenlijks wel logisch, omdat we doorgaans veel meer tijd buiten vertoeven als binnen. Maar de voorgaande jaren hadden we het druk met het huis zelf wat gezellig bewoonbaar te maken en schoot het buitenwerk er veelal bij in.
Het huis is nog lang niet helemaal gereed, maar we kunnen er nu prima verpozen. Zodoende nu wat meer tijd om gezellig buiten wat aan te rommelen en... dat is ons goed bevallen.

Tsja... en dan, voordat je er erg in hebt zit het er weer op. De hele mikmak opruimen, tuinmeubels naar binnen, huis wat schoonmaken, koffers inpakken, water aftappen, gasflessen naar binnen, stroom afsluiten, katten in de reismanden, de luiken dicht, deuren sluiten, een laatste toetertje, paar kilometers rijden en... dan zit je weer in Nederland alsof het nooit anders geweest is.

4 opmerkingen:

 1. Vind je het geen naar idee dat alles daar onbeheerd achterblijft of heb je iemand die af en toe eens een kijkje neemt of alles nog staat? Gaan jullie snel weer heen? Vrienden van ons hebben hun huis sinds kort in de verhuur omdat er al 3 keer is ingebroken. Dat is wel in Portugal en daar heb je veel arme zigeuners maar toch... Het is in ieder geval een prachtige plek! Schrijf je in Nederland af en toe ook nog eens een gezellig stukje? Pppffft wat een vragen he. Nou meid tot horens. liefs Petra B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Petra,

   Nee... ik vind het niet echt een naar idee om het huis daar onbeheerd achter te laten. Een vriend van ons komt er zo'n twee a drie keer per week poolshoogte nemen. Verder is het huis flink afgesloten, geen echt waardevolle dingen en alles gaat voor vertrek naar binnen.
   Wij verhuren ons huis niet, nu niet en n.a.w. nooit niet.
   Over dikke 8 weken zijn we van plan om weer die kant op te gaan. Kerst en Oud en Nieuw daar vieren.
   Hahaha... jazeker schrijf ik zo af en toe nog wel stukjes, waarschijnlijk niet zo vaak (Frankrijk is nu ver weg...)
   En... jij vraagt maar raak hoor, heb ik absoluut geen problemen mee ;-)

   Lieve groetjes, Cilia

   Verwijderen
  2. Oh heerlijk joh kerst in Frankrijk. Wij vieren het dit jaar waarschijnlijk weer in Portugal, ook gezellig. Maar toch geniet ik het meeste van de kersttijd in Nederland. Alhoewel je het waar dan ook ook zelf moet maken. liefs Petra

   Verwijderen
  3. Zo is dat Petra, je moet het zelf gezellig maken... waar en wanneer dan ook. Al moet ik bekennen dat ik blij ben dat we van het oud en nieuw spektakel in Nederland verlost zijn als we in Frankrijk zijn. Dat enorme geknal hoeft om mij niet. In Frankrijk hoor je totaal geen geknal :)

   Fijn weekend,
   Cilia

   Verwijderen