Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

zondag 23 mei 2010

Tussenstand

Hier doen we het allemaal voor.
Soms onverwacht bezoek.
Veel knutselen.
En vaak wat hilarische momenten.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Even een blog over hoe we nu, ongeveer twee jaar na aankoop van ons huis, er tegen aan kijken.Als eerste het financiële plaatje. Dat was in het begin onze grootste zorg. De aanschaf van het huis was direct duidelijk, wat ons dat ging kosten. Maar het bewoonbaar maken van ons huis, daar hadden we wel een plan over gemaakt, wat het zo'n beetje zou gaan kosten, maar van tevoren weet je niet precies wat het daadwerkelijk gaat kosten. Ik moet zeggen, dat het ons enorme meegevallen is. Een paar grote dingen, zonnepanelen, deuren in de schuur, vloer storten in de keuken, geiser, dat waren kosten die we wisten. Verder héél veel crepi, heel veel hout (wat trouwens in Frankrijk niet erg duur is), plavuizen (die we redelijk goedkoop op de kop getikt hebben), heel veel verf en natuurlijk hele vele kleine dingen die te samen ook wel aantikken. Enkele grote tools hebben we ons daar ook aangeschaft, o.a.: bosmaaier, aggregaat, kruiwagen, steiger enz. enz. Dan de meubels, die we over het algemeen in Nederland bijelkaar gesprokkeld hebben, meest tweedehands. Als je zo alles leest, lijkt het best erg veel, toch viel het allemaal wel mee. Wat we vooral deden was, iedere keer een beetje aanschaffen zodat je het niet in één keer hoeft te kopen. Voor de wat grotere dingen hebben we een spaarpotje aangelegd, waar ons vakantiegeld en wat andere meevallers inkomen (niet zoveel hoor!). De vaste lasten voor het huis vallen ook enorm mee. We betalen een verplichte verzekering voor het huis en de inboedel en we betalen een beetje belasting in Frankrijk voor het huis, dat is het en niet meer, geen addertjes onder het gras. Dan natuurlijk iedere keer als we die kant opgaan, de reiskosten (helaas rijd de auto niet op water) en de kosten voor onze oppas.
Al met al kan ik stellen dat het financiële plaatje ons desondanks toch enorme meegevallen is.
Is het dan één en al jubel? Nee, dat is het niet. Er zijn ook wat dingen die we van tevoren niet goed overzien hebben. Neem bijvoorbeeld de oppas, iedere keer als we die kant opgaan moet er oppas komen. Tot nou toe is het voor ons NOG geen probleem geweest, maar het geeft wel wat meer kopzorg dan dat we verwacht hadden. Daar hebben we in onze enthousiasme te weinig rekening mee gehouden. Ook dat we iedere keer de katten weer voor een tijd achterlaten, valt wat zwaarder dan verwacht.
Verder is het natuurlijk erg veel werk, wat we wel ingecalculeerd hadden, maar het is een feit dat er erg veel gewerkt moet worden willen we alles zo krijgen als dat we mooi vinden. En trouwens wat we ook een beetje over het hoofd gezien hebben, is dat je langzamerhand gaat beseffen dat er veelste weinig tijd is om alles aan te pakken, wat je graag zou willen. Dat is iets waar we ook mee moeten leren leven.
Waar we trouwens wel erg blij mee waren is, dat we zo snel mogelijk een plekje gecreëerd hebben, waar het aangenaam verpozen is. Dat is echt een enorme aanrader, om op zijn minst één plek in huis gezellig te maken, een goed bed neer te zetten, lekker zittende stoelen en een paar luxe dingetjes om je heen te plaatsen. Dan is het naar mijn idee, beter vol te houden. Dan besef je beter waar je het voor doet.
Spijt? Nee, we zouden het zo weer opnieuw doen. Als we alles geweten hadden, hadden we het misschien jaren eerder gedaan.

1 opmerking:

  1. En alweer: uit mijn hart gegrepen. You read my mind girl!

    BeantwoordenVerwijderen