Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dinsdag 10 december 2013

Zelfvoorzienend...


Afgelopen keer dat we in Le Pre Bonnet zaten was er, zoals jullie op mijn vorige blogs konden lezen, veel sneeuw gevallen.
Wij ondervonden er aardig wat overlast van, auto die we niet bij huis weg konden krijgen, veel omgevallen bomen etc. etc. Maar... vergeleken bij vele anderen hadden wij bijna niets te klagen.
Velen zaten dagen zonder stroom en zonder warm water. Koelkasten en diepvriezers die ontdooiden, centrale verwarming die het niet deed, geen tv, geen telefoon, geen internet etc. etc.
Daar hadden wij allemaal geen last van, op telefoon en internet na... soms was er even geen verbinding. Wij hebben de gehele tijd gewoon stroom gehad, lekker warm water, tv ontvangst en houtkachels die voor een aangename temperatuur binnen zorgden.

ZELFVOORZIENEND...

Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar deels wel. Onze stroom, die we normaal via de zonnepanelen krijgen, moest nu van de aggregaat komen... daar moest benzine in, dus... niet geheel zelfvoorzienend, maar toch!


Onze zonnepanelen zaten verstopt onder een dikke laag sneeuw ;-)

Als de zonnepanelen niet genoeg leveren kunnen we zo de aggregaat op de accu's zetten, de accu's vullen en we hebben weer volop stroom door het hele huis. Bijna dagelijks hadden we de aggregaat voor een paar uurtjes aan, dit is zomers over het algemeen helemaal niet nodig... alleen als we gereedschap of dergelijke gebruiken die veel stroom nodig zijn zetten we de aggregaat erbij aan... of... als we de tv te lang aan hebben, onze oude tv is een behoorlijke energieslurper.

Veel mensen hebben voor warm water een boiler op stroom, met als gevolg bij stroomuitval... geen warm water. Wij hebben een geiser op propaangas. Dus niet afhankelijk van stroom. Zelfvoorzienend ? Nee... want natuurlijk moeten we wel propaangas hebben. Deze hebben we altijd op voorraad.

Maar al met al zijn we niet afhankelijk van EDF, wat in Frankrijk wel zo gemakkelijk is, daar er regelmatig stroomuitval is... ik denk dat dit verband houdt met de stroomdraden die daar bij ons in de buurt nog altijd bovengronds zitten. Want ja, als er een boom omvalt, bovenop de stroomdraden... floeps... geen stroom meer.
Het enigste waar wij altijd rekening mee moeten houden is, om genoeg benzine en propaangas in huis te hebben.

Nog even twee foto's van de sneeuw, die Henk gemaakt heeft met zijn telefoon tijdens zijn tocht naar de winkel, hahaha...


Wat een plaatje hè! De doorgaande weg naar Laprugne...


Hierboven de weg naar ons huis...

Zo, dat waren de laatste foto's van de afgelopen keer... nu ons voorbereiden op de volgende keer. Nog anderhalve week en dan gaan we weer voor twee weken die kant op, tenzij... er heel veel sneeuw valt... dan worden het er misschien meer ;-)
Kerst en Oud en Nieuw gaan we daar 'vieren' en waar ik me ook best al veel op verheugen kan is, dat onze zoon dit jaar ook van de partij is tijdens de Kerst. De afgelopen vijf jaar zaten wij altijd in Frankrijk tijdens de Kerst, prachtig mooi... maar dat hield wel in dat we de Kerst niet met de familie vierden, iets wat we in Nederland wel altijd deden. Tja...ik heb er al veel zin in... mede omdat mijn zoon, zonder op te willen scheppen ;-), HEERLIJK kan kokkerellen... smul smul...


2 opmerkingen:

 1. Wat een pak sneeuw was dat he? Hopelijk met Kerst niet zoveel. Fijn zo'n'aggregaat, moeten wij ook eigenljk aanschaffen.
  Leuk dat je zoon ook komt met Kerst, gezelliger lijkt me.
  A bientôt,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janny,

   Heel erg veel ;-) Met de Kerst mag er om mij een klein vlokje vallen, voor de sfeer... maar zoveel als de afgelopen keer hoeft om mij niet, ook al heeft het ook wel wat :-)
   Een aggregaat is zeer gemakkelijk, voor ons een noodzaak. Nou ja... als wij optimaal stroom willen hebben.
   Lijkt me gezellig om samen weer even in ons huis te verpozen en Kerst te vieren.
   Veel plezier met de voorbereidingen, met je schitterende rozen.
   Lieve groetjes,
   Cilia

   Verwijderen