Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

donderdag 20 september 2012

Le Puy-en-Velay...en... panne...


Gisteren nog even een laatste gezamelijk uitstapje gemaakt.
Met zijn drie-tjes en beide honden, bepakt met veel proviand (altijd bang dat we verhongeren en/of uitdrogen onderweg), op naar Le Puy-en-Velay.

Via een prachtige route door de Auvergne, naar de stad. Een mooie plaats, waar Henk en ik al vaker geweest zijn.


 Een stad met vele prachtige gekleurde huizen...
 De één nog mooier dan de ander...
 Een stad met een prachtige kathedraal...
Een stad met schitterende doorkijkjes...
 Een stad met historie...
Een stad die reeds in de middeleeuwen een bedevaartsplaats was...
Een stad met tortelende duifjes...
Aha... en tevens een stad met vele leuke terrassen...
 Een stad waar je niet uitgekeken raakt...
Een stad met een enorm beeld, Notre-Dame-de-France (helaas stond zij in de steigers)...
Kleur, heel veel kleur en nog meer kleur...
Chapelle Saint Michel, staat mooi te wezen op een vulkanische lavakegel.

Een stad, waar je... als je in de buurt bent, echt eventjes heen zou moeten gaan. Een echte aanrader...

Nadat we zeer uitgebreidt de stad bewonderd hadden, maakten wij ons op voor de terugreis. Een kilometertje of 20 vanaf de stad, zijn we nog even gestopt, om de honden lekker te laten rennen (althans Vidor).

We stapten weer in onze auto, reden weg en... Niet te geloven... het begon gigantisch te stinken in de auto en er kwamen gevaarlijk uitziende wolken onder de motorkap vandaan.
Auto aan de kant, motorkap omhoog... Was de dop van de olietank eraf, vandaar die stank en wolken. Overal gezocht naar de dop, nergens te vinden... gewoon weg, verdwenen. Werkelijk te zot voor woorden... OLIEDOP WEG.
Henk heeft eerst als alternatief een stuk doek met een stok in de opening gepropt, zodat we naar de eerste de beste garage konden rijden, maar hij constateerde al vrij snel dat de accu niet meer bij laadde. Bij de garage hadden ze geen dop en hebben ze de accu doorgemeten, volgens de man van de garage konden wij zo wel terug naar ons huis rijden.
Tijdens de terugreis laadde de accu niet meer bij en namen er steeds meer dingen af, totdat de auto er helemaal mee stopte, op zo'n 25 kilometer van ons huis.

Feest, maar niet heus. Een vriend gebeld en de ANWB, onze vriend heeft Jeroen mij en de honden meegenomen en naar huis gebracht, terwijl Henk op de afsleepdienst bleef wachten. Auto afgesleept en onze vriend heeft Henk daarna opgehaald.


Nou wil het geval, dat Jeroen vandaag met het vliegtuig zou vertrekken, vanaf Lyon. Jaja... kan er nog net eventjes bij. Gelukkig heeft onze vriend gelijk gezegd dat hij mee zou gaan. Vanmorgen zijn ze vertrokken, gelijk eventjes bij de garage langs gegaan... dynamo kapot (door de olie, kosten circa 500 euries), waarschijnlijk morgen gereed. Henk komt tegen een uurtje of vijf weer thuis en als het goed gaat komt Jeroen op tijd in het vliegtuig.
Tjemig... zeg zelf... je verzint het zo gek niet... EEN OLIEDOP WEG, pfff... 

Tja... verder is hier de stilte weer ingetreden en gaan we ons langzaam opmaken, mits de auto weer klaar is ;-), voor de terugreis het komend weekend :-(

6 opmerkingen:

 1. Hoi Cilia,

  Ach,ach....ik heb met jullie te doen,dat is pech hebben én diep in de buidel tasten:-(
  Wat een leuke dag weg zó onverwacht toch voor trammelant kan zorgen.
  Zo stonden wij tijdens onze laatste vakantie in Duitsland aan de benzinepomp en na het tanken wilden het stuur niet meer draaien.
  ADAC gebeld en na anderhalf uur wachten kwamen ze dan eindelijk,gekeken,gemeten,advies aan achterban....etc.
  Konden het na lang zoeken vinden,het onderdeel is zo specifiek dat het niet op voorraad was in geen enkele VW garage ,de tijdelijke oplossing was een of ander ventiel losmaken(ikke geen verstand van) en dan konden we veilig de volgende dag naar huis rijden.
  Thuis meteen naar dealer waar we auto destijds kochten en het onderdeel is in bestelling.
  Moet de ADAC en ANWB mijn grote complimenten maken over de manier en goede zorgen en service die ze ons terplekke boden.
  Waren we gelukkig in de avond nog optijd in ons hotel terug waar de eigenaar ons de laatste avond daar een dinner by candlelight aangeboden had.
  Had tijdens het wachten al 'n belletje naar hotel gedaan dat wij met stukken stonden en we niet wisten of het verholpen kon worden en hoe lang het kon duren.
  Ook van hun kant meteen een aanbod of ze hulp moesten sturen en zo....,zó behulpzaam en aardig!!

  Als ik naar je mooie sfeervolle foto's kijk hebben we toch een stad gemist toen we in Bayet met vakantie waren;-)
  Zal het goed onthouden voor het geval we weer eens die richting opgaan.

  Hoop dat zoonlief een goede terugreis heeft, jullie alle succes met de auto en vooral goede en veilige rit terug naar Nederland!!!

  Hartelijke groeten en liefs!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ger,

   Lief hoor, dat je met ons te doen hebt. Werkelijk enorme vervelend als de auto plots ermee stopt. Hier in Frankrijk wordt de auto meestal gelijk weggesleept (we hebben ervaring ;-)), dan volgt in ons geval het 'probleem'... honden. Vaak hebben taxi-chauffeurs er geen belang bij om honden in hun taxi te vervoeren, erg ongemakkelijk.
   Goh... zeg, dus jullie hadden ook autopech, trouwens wel heerlijk dat ze zo behulpzaam waren.
   Over de ANWB hebben wij ook absoluut geen klagen, volgens mij is ADAC ook erg behulpzaam... maar hier in Frankrijk is het over het algemeen toch net eventjes wat minder prettig geregeld.
   Maar goed, als alles meezit is de auto morgen weer klaar.
   Het kaarsje hebben we zelf aangestoken, frietje erbij... en wij weer helemaal blij ;-)

   Le Puy-en-Velay is echt een leuke plaats om eens te bezoeken, zeker een aanrader.

   Jij ook hele vriendelijke groetjes, een fijn weekend alvast en veel liefs gewenst.
   Cilia

   Verwijderen
 2. ..ik verstop me ergens en zwaai jullie uit...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha... dat geeft een opgelucht gevoel. Hoop wel dat je tevoorschijn komt als onze auto het begeeft ;-) en uiteraard ga ik de gehele terugreis zitten zwaaien...

   Fijn weekend Walter,
   Cilia

   Verwijderen
 3. Hoi Cilia, Wat balen van jullie auto, zeg! Van mij hoeft een auto niet mooi te zijn of luxe, als ie maar gewoon rijdt. Als je daar al niet op kunt vertrouwen... Ik heb het zelf ook al eens meegemaakt, echt waardeloos!
  Le Puy en Velay... wat een mooie plaats. We wilden er nog langs gaan op weg naar Spanje, maar het is er niet van gekomen. We kozen voor een route langs Rodez en Albi (ook heel mooi). Maar de volgende keer zullen we er zeker gaan kijken. Nog een paar fijne dagen voordat jullie weer naar het hoge noorden vertrekken (in een veilige, betrouwbare auto).
  au revoir!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette,

   Echt wel balen, zeg maar gerust... behoorlijk balen.
   Ach... een airco is wel fijn, toch!!! En ja... een auto moet GEWOON rijden, rood paars groen geel, groot klein oud jong... als het maar rijdt grrrrrrrr.....
   Oh... heerlijk zeg, even naar Spanje. Aan Albi koester ik nog erg fijne herinneringen... OOIT (zeer lang geleden, ahum...) heb ik daar vlakbij in de buurt eens een duiventil bewoond (lange vakantie). Mooie plaats, maar Le Puy is zeker weten ook zeer de moeite waard om eventjes heen te gaan (dichtbij voor jullie ;-)).
   Tja... wij dachten dat de auto veilig en betrouwbaar was, straks de gehele terugreis duimpjes draaien ;-)

   Une bonne soirée et une belle fin de semaine!!!

   Au revoir,
   Cilia

   Verwijderen