Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

maandag 16 mei 2016

Jonge vogels...

Jonge vogels soms een enorme zorg...

Ieder voorjaar verheug ik me weer op al die bedrijvigheid onder de vogels. Het bouwen van de nestjes, het geflirt en dan... de nestjes gevuld met jonge vogeltjes.

Zo mooi...

Maar ook tevens voelt het als een behoorlijke zorg.
Reden daarvan is, dat vele vogeltjes het nodig vinden om hun nestjes te bouwen op plekken waarbij je denkt... NOU NOU, dat had wel even ergens anders gemogen.

Zat er in Frankrijk al een nest met gele kwikstaartjes pal boven onze deur, waardoor wij de gehele dagen op de tenen lopend in en uit gingen... zo niet onze katten, die soms likkebaardend omhoog keken. Zo zat er ook een nest boven ons deurtje naar de voormalige badkamer/toilet... daar waar ik momenteel veel tuinspullen liggen heb, dus ook regelmatig heen moest.


Ook in de 'walkanten' zitten enorme gaten, waarvan wij in eerste instantie dachten dat er muizen of dergelijke in zaten. Maar nee hoor... om de haverklap vlogen er vogeltjes in en uit.
Een grote zorg, want onze katten keken ook regelmatig even bij de gaten.


Ga je weg uit Frankrijk, denk je : hè, hè, gelukkig... de vogeltjes kunnen nu, zonder gestoord te worden, verder. Hopende dat ze over twee weekjes uitgevlogen zijn.
Komen we hier in Nederland, zit er pal boven onze buitendeur, waar we altijd langs moeten, een nest met jonge vogeltjes. Om de haverklap horen wij de ouders zenuwachtig lawaai maken, zit er weer een kat geobsedeerd naar boven te kijken.

Ik zou blij zijn als het jonge grut weer zonder kleerscheuren de wijde wereld in trekt, om volgend jaar het ritueel opnieuw te herhalen.

ZO MOOI... die jonge vogeltjes.

Mij verheugend op hun komst, maar als ze er dan zijn... mij verheugend op hun vertrek.

Zachtjes op onze tenen sluipen wij momenteel in het rondte... Een stille groet van hier ;-)


9 opmerkingen:

 1. O ja Cilia, jij hebt precies hetzelfde! Hartstikke leuk die jonge vogels en de bedrijvigheid van pa en moe maar ow wat een zorg . . . Je loopt schichtig over je landgoed om vooral maar niets te storen! En dan heb ik nog dat lamme musje die het nog een extra moeilijkheidje geeft en ben ik blij dat de tuindeur momenteel bijna de hele dag dicht is!
  doeiiiiiiiii liefs van mij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Yvonne,

   Heb jij niet eens katten. Hier drie katten, moet je die gulzige blikken soms eens zien en de trillende snorhaartjes.

   Lieve groetjes, Cilia

   Verwijderen
  2. Nee Cilia, helaas hebben wij geen katten meer wat ik ook erg jammer vind, een kat hóórt eigenlijk gewoon in een gezin! Maar met dat vele reizen vind ik het sneu om ze thuis te laten en om te reizen met 4 honden en een kat, gaat mij te ver. Wie weet in de toekomst misschien. Vooral toen je zei van die trillende snorharen, ach ja, ik zie dat weer helemaal voor mij, zo grappig! Inderdaad Ger, de merels zijn ook bij ons in de hedera voor het tweede jaar, ondanks veel reuring achter! doeiiiiiiiiiiii liefs van mij en NEEE geen disco voor mij hoor , geef mij maar de stilte aan een Zweeds meer . . .

   Verwijderen
  3. Haha, zo bedoelde ik het niet hoor Yvonne. Ik bedoelde alleen maar te zeggen dat het met katten, die smachtend naar de vogeltjes kijken, een nog grotere zorg is.
   Tegenwoordig reizen we altijd met twee honden en drie katten. Voor de katten hebben we tuigjes, zodat ze er onderweg eventueel even uit kunnen. Niet dat ze dat leuk vinden ;-)
   Onze Morris, de zwarte kater, vindt het trouwens altijd fijn om te reizen. Hebben we nog nooit een kik van gehoord tijdens de rit... nou ja, 1 keer heeft meneertje zichzelf eronder gepoept, BAH. Maar verder vindt hij het volgens mij leuk om te reizen. Als de autodeur open staat zit hij er vaak gelijk in.
   Bullie, de zwart witte kater, heeft een tijdschakelaar. Regelmatig na een uurtje of 12 laat hij zijn ongenoegen blijken door te miauwen. Als het hem te gortig wordt gaat hij uit protest plassen of nog erger...
   Femke, onze grijze dame, gedraagt zich vaak niet als een dame. Zij vindt het maar niets en laat dat regelmatig met veel lawaai horen. Gelukkig legt ze zich er vaak na verloop van tijd bij neer.
   Conclusie : mocht je er in de toekomst een kat bij nemen dan adviseer ik je een kat alla Morris, een ontspannen reiskat :-)

   Ah... dus dat wordt geen disco, ik dacht zo bij mijn eigen, hahaha...
   Die stilte aan een Zweeds meer komt vast en zeker wel weer, eerst jullie nieuw huisgenootje (nog steeds jaloers).

   Doehoeg, Cilia

   Verwijderen
 2. Hoi Cilia,

  De natuur gaat zijn gangetje......ook in de dierenwereld en wij als dierenliefhebbers houden ons hart wel eens vast met de gedachte van .....oh,oh....als dat maar goed gaat.
  Nou zijn merels is mijn ervaring niet erg bang voor de mens en zijn gedrag,hier bouwen ze al vele,vele jaren hun nest boven de serredeur in de hedera,deur open,deur dicht,zonnescherm open en dicht,ons plekje bij zonnig weer etc. en toch komen ze altijd weer terug op het nest om te broeden en later hun jongen te voeren,ze maken een duikvlucht onder het scherm door rakelings langs onze hoofden.

  Maar kattenbeesten hebben daar weer hele andere ideeën over wanneer ze zo'n lekker hapje langs zien vliegen.

  Weet je dat ik ook likkebaardend zit te kijken naar die foto met deurtje van jullie voormalig washok,over trillende snorharen zal ik me maar niet uitlaten:-))

  Wens je veel rustige,zorgeloze en zonnige dagen zonder dierenleed!!!

  Lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ger,

   Het kan er in de natuur/dierenwereld soms erg gruwelijk aan toe gaan, de 1 eet de ander om te overleven, brrr. Maar die gekke katten van ons zijn het absoluut niet nodig om te overleven...alleen dat hebben ze zelf niet door ;-(

   Merels vind ik erg leuke vogels, tegen de avond zitten ze hier altijd in de topjes van de bomen het hoogste lied te zingen. Ook bij ons huisje in Frankrijk horen we ze steeds meer.
   Hedera hebben wij hier ook erg veel, tegen het huis aan, als bodembedekkers, op een pergola en in verscheidene bomen. Daar zitten altijd erg veel vogels in. Mooi hoor.

   Grappig deurtje hè! Al ben ik wel blij dat ik er niet meer heen hoef om naar het toilet te gaan of om te douchen, met een zaklampje als het donker was ;-)

   Ik wens jou ook fijne zonnige dagen toe, wie weet helpt dat een beetje en gaat het eindelijk eens mooi weer worden.

   Hele lieve groetjes, Cilia


   Verwijderen
 3. Ja hoe stiller het is bij je thuis hoe meer natuur. Ik houd daar ook zo van. Soms meestal haha laat ik ook plekjes in de tuin of rondom het huis met rust, dan zie je meer vogels en vlinders etc en bloemen komen.Maar ook zag ik een slang in een zak tuinaarde. Brrr ik had er rekening meegehouden en handschoenen aan.Wanneer ga je weer? Het wordt nu warmer. Groeten Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janny,
   Onze tuin in Frankrijk is dusdanig groot dat het geen doen is om alles netjes te onderhouden. Zodoende hebben we daar veel van die plekken waar de natuur zijn gang kan gaan. met soms een licht ingrijpen van ons. En daadwerkelijk zie je daar vaak hele leuke bloemetjes verschijnen zoals wilde orchideeën. En... de vogeltjes vinden het helemaal leuk als je een stuk tuin met rust laat.
   In al die jaren dat we ons huis daar hebben heb ik 1 keer een slang getroffen onder het blad op een terras, eng hoor ;-( Wel vaker van die hazelwormen, brrr... moet ik ook niets van hebben.

   Zondag over een week zijn we van plan om weer voor een maand of 4/5 die kant op te gaan. Alweer veel zin in.

   Ik heb je mooie gypsy guirlande even bewonderd, sta er telkens weer versteld van hoe mooi je roosjes worden.

   Lieve groetjes, Cilia

   Verwijderen
 4. Ja hoe stiller het is bij je thuis hoe meer natuur. Ik houd daar ook zo van. Soms meestal haha laat ik ook plekjes in de tuin of rondom het huis met rust, dan zie je meer vogels en vlinders etc en bloemen komen.Maar ook zag ik een slang in een zak tuinaarde. Brrr ik had er rekening meegehouden en handschoenen aan.Wanneer ga je weer? Het wordt nu warmer. Groeten Janny

  BeantwoordenVerwijderen