Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

maandag 30 mei 2016

La Grêle...


Gisteren en eergisteren waren de weersgoden ons gunstig gezind. Eergisteren tijdens het inpakken van de auto en de kar, de gehele dag lekker droog. En gisteren tijdens de lange autorit laveerden wij grotendeels tussen de buien door. Rondom ons soms behoorlijke dreigende wolkenpartijen, maar wij af en toe een buitje... zodat onze autoramen een beetje schoon bleven.
Ook tijdens de pauzes lekker droog gehouden.

Maar, bij thuiskomst, hier in Le Pre Bonnet, zagen we gelijk al dat het hier wel stevig tekeer is gegaan de afgelopen dagen.
Onze tuin ziet er behoorlijk gehavend uit.
Heel veel bloemen zijn kapot gegaan, geknikt, blaadjes eraf en de knoppen eruit. Ook de aardappelen hebben flink wat schade opgelopen, heb ik het nog niet eens over de moestuin gehad. Daar past de naam moestuin niet meer bij momenteel, omdat er bijna niets meer in staat.


Alle vlinderstruiken zagen er miserabel uit, veel jong blad eraf en net alsof ze allen getopt zijn. 

Zo ook onze prachtige jaarlijks bloeiende papavers... geknakt. Gulden roede, sterke planten, onthoofd. Zo hele vele bloemen die normaal gesproken jaarlijks terugkomen zoals de hortensia's... geknakt en de knoppen die er al aan zaten eruit.

De oorzaak van dit gebeuren is het bar en boze slechte weer wat hier was. Enorme regenval, maar nog erger... hagelstenen zo groot als duiveneieren. Denk dat dat de boosdoeners waren. We gaan ze aangeven wegens vandalisme ;-)

Na zo'n lange autorit is dat wel een beetje een teleurstelling. Nog niet eens zozeer omdat ik mij verheugd had op een giga bloemenweelde, maar ik had toch op zijn minst wel verwacht dat onze oude planten het deden.

Vandaag zag het er allemaal alweer wat minder somber uit. Wel veel schade aan de planten, maar ook alweer nieuwe hoop dat het uiteindelijk allemaal wel weer goed gaat komen. Gelijk alvast een paar nieuwe plantjes voor de moestuin gekocht... anders ziet het er zo sneu uit. Komende week weer wat proberen te zaaien, we geven ons niet zomaar gewonnen ;-)

9 opmerkingen:

 1. Hè wat ontzettend jammer en teleurstellend.Zonde van alles.Het zal allemaal wel weer goed komen,maar wel veel werk hè? Ja soms heb je van dat noodweer, hopelijk krijgen wij dat niet. Maar wel eens gehad hoor. Overstromingen.Ik heb het toen nog nooit zo hard zien regenen. Kei en keihard recht naar beneden.Succes en toch maar genieten.
  Groeten Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janny,

   Ja, best erg jammer van al die bloemen. Maar ik heb goede hoop dat het uiteindelijk wel weer goed komt. Het is wel mooi groen rondom ons :-)
   Vandaag is het hier overigens nog NIET droog geweest, de gehele dag regen.
   Lieve groetjes vanuit druilerig Le Pre Bonnet,
   Cilia

   Verwijderen
 2. Hè wat ontzettend jammer en teleurstellend.Zonde van alles.Het zal allemaal wel weer goed komen,maar wel veel werk hè? Ja soms heb je van dat noodweer, hopelijk krijgen wij dat niet. Maar wel eens gehad hoor. Overstromingen.Ik heb het toen nog nooit zo hard zien regenen. Kei en keihard recht naar beneden.Succes en toch maar genieten.
  Groeten Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben zondag aangekomen. Alleen maar regen! Kan niet eens mijn gras maaien. Heb de kachel aan. Lijkt wel herfst. En de voorspellingen beloven niet veel goede.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hent,

   Hier idem dito. Zondag aangekomen, maandag tussen de buien door nog eventjes in de tuin bezig geweest... redden wat er nog te redden viel. Vandaag de gehele dag REGEN.
   Maar er is hoop, weer online voorspelt beter weer. Morgen behoorlijk wat warmer, 15 graden i.p.v. 14 graden vandaag. Als we geluk hebben piept er ook nog zo af en toe een waterig zonnetje door de grauwe wolkenmassa heen ;-)

   Groetjes, Cilia

   Verwijderen
 4. Ik krijg dit weekend 4 Motorvrienden op bezoek die hier willen toeren. Duim voor beter weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met al die regen heb ik genoeg tijd om even voor jou en je vrienden te duimen, dus... ga ik even voor jullie duimen. Gelijk ook even een beetje voor onszelf ;-)
   Fijn weekend met je vrienden.

   Verwijderen
 5. Hoi Cilia,

  Dat was na een lange rit met volle verwachtingen niet het leukste welkom rond jullie huis waar de natuur weer zijn verwoestende werking achter liet.
  Jammer,jammer van bloemen en planten.
  Hier de afgelopen dagen veel regen,onweer,donder en bliksem.
  Vanavond was het bar en boos,kreeg filmpje van dochterlief waar het water bijna binnen stond en de lokale omroep in de straat om TV beelden te maken.
  Ook ik ga voor jullie duimen en hoop zelf ook op beter weer, is wel zo fijn wanneer we er fff tussenuit gaan;-)

  Lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ger,

   Wat lees ik daar? Ga jij er ook effe tussen uit? Wat FIJN zeg, is je echt van harte gegund. Ga ik voor jou dubbel duimen draaien, dan gaat het vast en zeker mooi weer worden ;-)

   Ik zag op tv dat het daar bij jullie flink tekeer ging, hoop dat je dochter het droog gehouden heeft. Lijkt me echt vervelend als je huis onder loopt.
   Met die bloemen en planten was in eerste instantie natuurlijk best een flinke teleurstelling (vooral de avond van aankomst, dan ben ik wat moe en dan voelt het wat erger aan). Maar, ik ben er alweer grotendeels overheen en denk dat vele plantjes zich wel weer wat herstellen. Sowieso is het heerlijk groen hier ;-)

   Nou Ger, als ik niets meer van je hoor(lees) dan wens ik je nu alvast een ONTZETTEND fijn uitstapje en heel veel liefs,
   Cilia

   Verwijderen