Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vrijdag 8 maart 2013

Franse les...


Hoe zit het met uw Franse les?
Met de mijne is het nog steeds allerbelabberdst. Werkelijk schaamachtig :-(
Ondertussen al zo'n beetje vijf jaar een eigen huisje in Frankrijk, buiten dat om... kom ik al zo'n dertig jaar met regelmaat in Frankrijk... en nog staat het er vreselijk voor met mijn Frans. Ik kan me er gewoon domweg niet toe zetten, om me de taal eigen te maken.
Tja... vroeger, lang geleden, op de middelbare school Franse les gehad. Zelfs best goede cijfers, al moet ik bekennen dat het niet kwam van mijn kunnen... welnee... ik had een super juf en menig spiekbriefje.
In winkels en op straat red ik mij wel, krijg wel dat broodje wat ik graag wil hebben en red me ook wel als ik de weg kwijt ben. Zelfs een vriendelijk bedankje kan ik er nog uitpersen. Ook 'bonjour' ik heel wat af en snap ondertussen zelfs wat 'ca va' betekend.
Vele woorden herken ik wel, alleen de samenhang ontgaat mij vaak.
Simpele kletspraatjes zijn voor mij super ingewikkelde verhalen. Duizenden keren heb ik het woord 'Pardon' moeten gebruiken, of 'excusez moi'.
Zelfs als iemand eventjes tegen mij over het weer praat, sta ik er soms bij met ogen als schotels en toeterende oortjes...
Gelukkig kennen ze het woord hè niet, liep ik de godganse tijden te hè-en. Hè, wat zei u. Hè, watblieft. Hè, even opnieuw. Hè?, hè?, hè?.......
Pakte ik, in het verleden, de cursussen die we thuis liggen hebben er zo af en toe nog eventjes bij, ook namen we ze iedere keer getrouw mee naar Frankrijk... Zelfs dat doe ik de laatste tijd niet meer. Ik wordt al haast moe als ik eraan denk ;-)

DESINTERESSE !!!

Kan ik me niet echt voorstellen... waarschijnlijk eerder GEMAKZUCHT.
Iedere keer als ik mij voorneem om er toch echt eens wat aan te doen, komt er wel wat tussen. Het is niet dat ik niet wil... de inzet bij mij is best aanwezig... alleen de uitvoering laat wat te wensen over :)

Ooh, ooh, ooh, ik schaam me er diep over. Praat er uiteraard ook met niemand over, zoiets hang je gewoon niet aan de grote klok... daar ben ik VEELSTE trots voor Ik doe gewoon net alsof mijn neus bloed en heb het er niet over...

Wel een mooie taal trouwens, FRANS. Wat zou het toch fijn zijn als ik het vloeiend sprak. Dat ik 's morgens van mijn bedje afrol en plots tot de ontdekking kom dat ik Frans spreek. PARDON! EXCUSEZ MOI...

Bon week-end...

9 opmerkingen:

 1. Hahahaha, zo herkenbaar Cilia, maar toch ben ik blij dat ik nu weer les heb, van mijn buurvrow, ik voel me anders soms zo'n schaap als ik iets niet begrijp... en daar ben ik nou net weer iets te trots voor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bèèèh... schapen vind ik wel leuk, grapje.
   Heerlijk zo een buurvrouw, heb je gelijk ook een stok achter de deur hè! Denk dat dat voor mij ook het beste zou zijn.
   Wel 3 redenen meer voor jou om aan je franse taal te werken : 1- je woont permanent in Frankrijk, 2- schoolgaande kinderen en 3- B&B midden in een dorpje. Hahaha... heb ik gelijk weer een reden om het nog even uit te stellen, ik zit midden in het bos zonder buurtjes. Tijd voor koffie ;-)

   Verwijderen
 2. Dag Cilia, Wat schrijf je eerlijk over je "Frans". Mijn ervaring is dat het enorm per Fransman, Francaise verschilt. Sommi9ge mensen beginnen meteen te ratelen als je twee woorden Frans terugzegt, maar anderen doen echt de moeite om zich verstaanbaar te maken. Op die manier heb ik me in de loop der jaren het Frans redelijk eigen gemaakt.
  Mijn buurvrouw's moestuin grenst aan de onze en we babbelen heel wat af. Soms geef ik aan dat het te snel gaat en vraag haar een woord, of naam van iets te beschrijven en dat werkt goed. Ik neem me ook vaak voor in de winter in Nederland meer mijn best te doen, qua studie etc., maar merk toch, als we weer "thuis" zijn het veel sneller gaat. A bientot, Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Lilian,

   Je hebt groot gelijk... er zijn ook hele leuke Fransen. Grapje... het ligt ook absoluut niet aan de Fransen, maar puur aan mijzelf.
   Ik heb er even over nagedacht hoe ik je dat uit zou kunnen leggen, moeilijk hoor!
   Vaak als ik naar Frankrijk ging, dan ging ik daarheen vanwege de mooie natuur, kunst en de prachtige architectuur... niet zozeer vanwege de mensen. De enkele Fransen waar ik in de loop der jaren wat intensiever contact mee opgebouwd heb spreken over het algemeen redelijk Engels.
   Ons huis ligt behoorlijk afgelegen, geen naaste buurtjes (bewust voor gekozen). Zodoende is de noodzaak om Frans te leren niet zo groot...maar soms komt er wel eens een boertje o.d. langs die even een babbeltje wil maken. Tja... dan word ik geconfronteerd met het feit dat ik nog steeds zeer slecht Frans spreek, dan erger ik me soms aan mijzelf.
   Daar komt bij dat wij niet in Frankrijk wonen, maar ons huis als tweede huis hebben.
   Nog één puntje, ik hou wel van gezellige babbeltjes, maar ben niet zo sociaal aangelegd... zit ook in Nederland niet dagelijks met de buurtjes op de koffie. Ik ben dol op gezelligheid, maar ben tevens veel ruimte voor mijzelf nodig (lees stilte).
   Toch hoop ik eens mij ertoe te kunnen zetten om serieus iets aan mijn Frans te gaan doen, want zeg zelf... het zou wel zo gemakkelijk zijn.

   Fijn weekend Lilian,
   Cilia

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Ha Walter,

   Zo is dat en niet verder vertellen hè!!!

   Groetjes,
   Cilia

   Verwijderen
 4. In Gouda begint de maandag al op zondag. Hahaha. Maar ik dit geval was het een plaatsingsfoutje! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps... ook een klein petieterig schreiffoutje hierboven ;-)

   Verwijderen
 5. potverdrie zo kunnen we wel aan de gang blijven! Hihihi. ik dit geval, in...?

  BeantwoordenVerwijderen