Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dinsdag 13 september 2011

De balustrade zomer 2011

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Even een aparte blog over de balustrade, waar we de gehele zomer wat aan gewerkt hebben. Dat we er zo lang mee bezig waren/zijn heeft zo z'n reden. Allereerst moest alles flink geschuurd worden, zodat er geen houtsplinters meer aan zitten. Daarna volgde heel veel meetwerk, kijken en nog eens kijken, hoeveel tussenruimte er komen moest. We hebben de orginele planken, die niet geheel gaaf meer waren, op de vloer gemaakt. Deze moesten veelal geschuurd en bijgewerkt worden, daar ze niet mooi kantrecht waren. Op de orginele plank hebben we een nieuwe plank gemaakt, waar de balusters in vast gemaakt zijn.

De balusters verschillen allemaal een beetje, zodat we één voor één aftekenen moesten op de plank waarop ze kwamen.

Plank erbij, baluster in het midden, daarna een gat in de plank maken.

Kwam behoorlijk nauwkeurig...

Elke baluster een eigen gat, waarin zij vastgelijmd en geschroefd werd. Zodat alles een stevig geheel wordt.

Bovenop de balusters hebben we als eerste een nieuwe plank gemaakt en daar bovenop de oude orginele plank, die wat bijgewerkt moest worden. Al met al ziet het er niet naar uit dat het een behoorlijke tijdrovende klus was, maar de uurtjes/dagen/weken vlogen voorbij. Trouwens, het was wel een mooie klus om te doen.

Op de onderste mezzanine hebben we vorige week een stukje balustrade gemaakt. We zijn van plan om daar later nog een stuk te maken. We hebben nog vele balusters over, dus...

Momenteel ben ik bezig met de afwerking. Weer kijken en heel veel kijken. Zagen en nog eens kijken, opnieuw zagen, weer kijken. Ik denk dat dit het gaat worden. Vandaag heb ik vrij veel kauwgom gehad waar ik normaliter helemaal niet zoveel om geef, weet je waarom? De zwarte steentjes die je op de foto ziet, zitten met kauwgom vastgeplakt, plakt uitstekend ;-) Als dit het gaat worden, wordt de kauwgom vervangen door lijm.

Al met al is het een fijne stevige balustrade geworden en zodoende ook een stuk veiliger...

2 opmerkingen:

 1. Hoi, heel erg mooi en na al die weken behoorlijk opgeschoten toch? We leven met jullie mee vwb zondag en wensen jullie een goede reis terug. Wij zijn eigenlijk ook nog wel een beetje nieuwsgierig wat deze "vakantie" opgebracht heeft, dus misschien een keertje afspreken?
  M.v.g. Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Michel,

  Ja... best wel weer wat verder gekomen. Helaas nog geen tomettes op de vloer, die bewaren we voor een volgende keer, hebben we dan ook weer wat te doen hè!
  We houden contact, erg gezellig... Als we weer in Nederland zitten laten we wat van ons horen. Leuk, leuk... ik heb vele honderden foto's ;-) om gezellig onder het genot van een Hollands kopje koffie te genieten (grapje). Gezellig even bijkletsen, tuurlijk zijn we ook nieuwsgierig naar jullie vakantie... Tot binnenkort.

  Groetjes vanuit Le Pre Bonnet,
  Cilia

  BeantwoordenVerwijderen