Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

zondag 9 december 2012

Kerst-voorpret...


Even wat warmte in deze koude dagen...


Dat is hier in Nederland toch wel even flinke luxe ten opzichte van ons huis in Frankrijk, gewoon de cv knop omhoog draaien en... hupsakee warm is het.
In ons huis in Frankrijk kunnen we het in de woonkeuken wel redelijk warm krijgen, tevens in onze slaapkamer die boven de keuken ligt, maar... in de voormalige schuur valt het nog behoorlijk tegen, zo ook in de badkamer.
We zijn vorige week achter wat petroleumkachels (in Roanne) aan geweest, hebben een paar aardige gezien, niet gekocht omdat plotseling onze krenterigheid even om het hoekje kwam kijken. Tja... dat hebben we soms zo maar, staan we al met de doos onder onze arm, beginnen wat te twijfelen of het echt wel zo noodzakelijk is, rekenen nog wat na... hoeveel petroleum het ons gaat kosten, zetten de doos terug, gaan onverrichterzake weer naar huis, om vervolgens thuis te denken : STOM STOM STOM. Nou ja... volgende keer een nieuwe poging! Voor eerst moeten we het dus nog maar doen met onze houtkachels en... een koude badkamer, brrr...

We hebben ons dit keer hier in Nederland een klein kerstboompje aangeschaft, ondanks dat we over twee weekjes weg gaan. Afgelopen jaren misten we dat soms best wel een beetje, de voorpret zeg maar...


Slingers rijgen van de hoedjes van eikeltjes, rozenbottels plukken en leuke hazelaarshangertjes zoeken... prettige voorpret zal'k maar zeggen...  Al jaren, heel veel jaren geleden hebben wij de balletjes en andere prulletjes grotendeels afgeschaft (op enkele vogeltjes na) en maken we zelf veelal de versieringen van natuurlijke materialen.

In Frankrijk hebben we ook al enige voorbereidingen getroffen voor de Kerstdagen, daar hangen de zelfgemaakte slingers al te wachten om in een boom opgehangen te worden, zo hangt er ook al een rooster aan het plafond om gevuld te worden met dennetakken en andere versiersels, de dikke karpetten liggen alweer lekker op de tomettes voor wat extra warmte... ALWEER veel zin in om die kant op te gaan, het lijkt alweer tijden geleden dat we er waren ;-)

Maar eerst hier... hier in Nederland...

Al-met-al... zitten we hier al helemaal in de kerststemming, jullie ook?

Hele goede voortzetting van het weekend...

6 opmerkingen:


 1. Mijn eerste gedachte bij het openen van jou post was:Cilia heeft de mica ruitjes van de kachel gepoetst met koude thee,jaha.....dat deden we vroeger bij de grote poets voor Kerst.
  Heerlijk warm was het in die tijd om dicht bij de kolenhaard te zitten, wel met een grommende vader die tegen zijn meiden riep 'ga eens een stuk achteruit zitten,dadelijk heb je kachelbenen'(rode verkleurde plekken veroorzaakt door oververhitting)
  Maar wat schetst mijn verbazing....dat kwaaltje bestaat nog steeds,en wel door te lang met een laptop op schoot te zitten(die Japanse schoothondjes kunnen aardig heet worden)

  Ik blijf nog ff in vroegere sferen,wat heb je een leuke versierde boom,was het in het verleden ook niet zo dat de kerstboom vol gehangen werd met vruchten en lichtjes...
  Kan me niet herinneren dat ik de afgelopen 25 jaren de kerstboom optuigden met bling,bling, altijd met natuurlijke materialen,rode sterappeltjes,kaneelstokken,geurzakjes of terracotta klokjes gemaakt van inimimi bloempotjes,kerstkransjes van koek of schuim etc.
  Gog...krijg zin in 'n groot glas gluhwein;-)

  De laatste jaren hebben we nooit meer een kerstboom,
  ik ben ook lekker in de weer met takken of kransen van groen uit de natuur gemaakt,mistletoe,dennenappels en heel veel kaarslicht.
  Maar de oude kerstballen en ornamentjes krijgen wel elk jaar een veilig plekje onder de glazen stolp op de commode.

  Ik wens je een heerlijke sfeervolle decembermaand en warme winterse groeten!!!
  Ger


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha... nee Ger, in de kachel op de foto zit glas en dat wordt vanzelf weer schoon als de kachel erg warm wordt. Ik heb hier thuis op de zolder nog wel zo'n oud etna kolenkacheltje staan (staat daar wat te verkommeren, de pot is niet meer goed), met mica glaasjes...wist niet dat je die schoon kon maken met koude thee.

   Kachelbenen, daar had ik ook nog nooit van gehoord... een mooi woord! Toen mijn zoon een jaartje of twee was, kwam hij uit het bad en rende in zijn blootje naar de kamer, waar we een houtkachel hadden. Hij ging met zijn blote billetjes tegen de kachel aan staan, het siste even, daarna had hij 'kachelbilletjes'. Het ging in zo'n rap tempo, dat ik er niet tegen knipogen kon... hij heeft er niets aan over gehouden ;-)

   Mijn grootouders hadden vroeger ook altijd allemaal lekkere kerstkransjes e.d. in de kerstboom en... natuurlijk echte kaarsjes.

   Zelf hebben we dat jaren geleden ook wel eens gedaan, allemaal mini kaarsjes in zéér oude mini houdertjes (klipjes), gedroogde vruchten en lekkere kransjes erin... erg mooi, maar niet echt een succes... vanwege de honden en katten Snuf snuf snuf, wat ruikt mijn neus :)

   Mistletoe gaan we in Frankrijk weer plukken, de bomen zitter er daar vol mee.

   Jou een beetje inschattende denk ik dat het prachtige kerststukken/kransen gaan worden. Ik wens je er ook erg veel plezier mee.

   Een fijne maand toch hè! De donkere dagen een beetje opfleuren met wat vrolijkheid (sfeer), lekker eten en 's avonds de kachel flink opstoken (cv een graadje hoger :)).

   Hele lieve groetjes vanuit het noorden des lands en nog een fijne zondag,
   Cilia

   Verwijderen
 2. Die slingers rijgen van hoedjes....leuk idee, ik was juist weer op zoek naar een kerst knutsel idee voor de kids dit weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is erg leuk werk, wel veel werk... maar ze blijven jaren goed en het staat ook nog es mooi in de boom.

   Verwijderen
 3. Hoi, krijg het al warm van de foto. Heerlijke sfeerimpressie, zou zo willen aanbellen.
  Alvast een fijne feestdagen/vakantie en tot volgend jaar.
  Gr. Michel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Michel,
   Ja... jammer dat jullie er niet zijn met de feestdagen. Mocht je zonder aanbellen aanschuiven ;-)
   Jullie ook alvast eventjes de beste wensen en we spreken volgend jaar (klinkt dat nog ver weg hè!) even weer wat af... gezellig!!!
   Groejes,
   Cilia

   Verwijderen