Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in en om ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vrijdag 31 mei 2024

Mei 2024...

 

Meimaand... boterbloemenmaand.
(veldje vlakbij ons)

Nou ja, ondanks dat er wel heel veel boterbloemen staan dit jaar zou ik toch afgelopen mei meer als een regenmaand betitelen. Veel regen en koud dat was het hier de afgelopen maand. Bijna dagelijks nog de houtkachel aan.

Eventjes een korte samenvatting over de afgelopen maand.

Begin van de maand zijn we even naar Nederland geweest, was weer een leuke drukke tijd. Verjaardag, familie en vrienden bezoekjes, in de tuin bezig en tevens wat klein onderhoud aan het huis (minimaal, eigenlijk veel te weinig), tandartsbezoekje en niet te vergeten even rondneuzen in een boekenwinkel (altijd leuk).
In het verleden behoorde er ook altijd een bib bezoekje bij, maar aangezien we daarvoor te weinig in Nederland zijn komt het daar niet meer van.

Verder hebben we hier een deel van onze tuin afgezet met gaas, reden daarvan is : Muriele. Onze kleine opdonder wil er nog wel eens tussenuit piepen. Ging ze eerst naar de paarden hier vlak in de buurt, kwam ze plots tot de ontdekking dat er wat verder, in een klein gehucht, een leuk speelkameraadje woont waar ze heerlijk mee kan dollen. Op zich erg leuk uiteraard, maar niet dat zij er uit zich zelf heen gaat.
Mur is ondertussen 1 jaar en ik kan zeggen pfff... wat een opdondertje. Ze is voor alles in behalve luisteren... scheuren aan de lijn, kuilen graven, vlinders vangen etc.etc. Soms, heel soms denk ik... gratis afhalen een schat van een Gordon Setter, desnoods geven we wat geld toe, hahaha. Nee hoor, niet heus we hebben onze dieren voor het leven. Maar tjemig wat een energie heeft dat gevalletje.

Veel gewerkt in de moestuin en veel maaien, met dat vele regen wil het gras flink groeien.

Nu zijn we weer wat bezig met onze schuur, ook willen we weer wat houtwerk verven aan het huis, zoals kozijnen e.d. en tevens valt er nog wat te voegen.

Ha en we hebben de oranje enveloppen alweer gepost, want uiteraard willen wij onze stem wel uitbrengen. Niet stemmen betekend in onze ogen niet klagen en aangezien wij graag mogen klagen hebben we dus gestemd. Uiteraard, zou ik haast zeggen, zijn onze stemmen ook dit keer weer naar de Partij voor de Dieren gegaan. Begrijp best dat niet alle mensen op de Partij voor de Dieren gaan stemmen, maar hoop toch echt dat ze een beetje mens- natuur- en dierlievend gaan stemmen en niet op zo'n misselijkmakend extreme rechtse partij of moet ik zeggen radicale partij? In mijn ogen is het toch echt EXTREEM... ikke ikke ikke en de rest kan stikke.

Even wat foto's voor de leuk van de afgelopen maand...

Onverwacht bezoek...
~~~~~~


In de moestuinen hebben we vaak wat bloemen tussen de groenten staan, zo ook koekoeksbloemen. Staat altijd erg vrolijk. Kwamen we er afgelopen week achter dat we bezoek gehad hebben van een ree. Van verscheidene bosjes koekoeksbloemen heeft de ree alle bloemknoppen opgegeten. Op bovenstaande foto zo'n leeg gegeten bosje die er net zo uitzag als het bosje op onderstaande foto. De ree heeft zichzelf verraden door overal voetafdrukken achter te laten.


Ook hadden we afgelopen week met regelmaat een koolmeesje op bezoek. Deze hield de grote schoonmaak in onze keuken door overal wat toefjes haren bijelkaar te scharrelen.


Denk dat de jonge vogeltjes een heel zacht nestje gaan krijgen.

Uitstapjes...
~~~~~~


Regelmatig maken we een uitstapje samen met de honden, om even op een ander plekje met andere snuffels met ze te lopen. Zo ook weer even bij  Les Barrages de Renaison gelopen. Stond aardig wat water.
 

~~~~


Ook een erg leuk plekje is een zijtak van de Loire, La Goutte Fronde. Om er te komen ben je eigenlijk een 4x4 auto nodig, wij lieten de auto ergens halverwege staan... maar dan heb je er een heerlijke zwemplek waar bijna niemand komt. Voor de honden helemaal top, vooral als het erg warm is... dat was nu niet het geval, water onder en boven ;-( 



De tuin...
~~~~~~~


Staan weer erg veel margrieten op ons terrein, deze mochten om mij wel de gehele zomer bloeien.


Overal hebben we weer wat paden gemaaid zodat we ook op regenachtige dagen rond kunnen lopen zonder dat de broek kleddernat wordt. Sowieso maaien we nooit alles, als je ziet hoeveel leven er zit dan is het zelfs haast moeilijk om wat paden te maaien.


Ook op het weiland maaien we her en der wat paden.


Het weiland is zo rond deze tijd een zee van bloemen.


Paar keer per week worden de bloemenvazen gevuld.
Soms leuke kleurige kleine bosjes en soms hele grote bossen.


Rondom huis staat het weer vol met slaapmutsjes, die doen het hier altijd geweldige goed.


Ons opdondertje...
~~~~~~~~~~~


Muriele heeft overal belangstelling voor, zelfs voor kleine mestkevers.
Daar kan ze vaak heel geïnspireerd naar kijken.


Rollebollen in vers gemaaid gras vindt ze ook fijn.


Een ruim deel van onze tuin hebben we met gaas afgezet, zodat we de deur weer gewoon open kunnen zetten zonder ons druk te hoeven maken of Murretje weg loopt. Op bovenstaande foto zat ze nog even vast zodat wij rustig met de omheining bezig konden.


Ach... soms is ze best wel lief ;-)

Mila...
~~~~~~


Met Mila gaat het gelukkig uitstekend sinds ze haar tweede spuit (Librela) gehad heeft. Ze hompeld niet meer en heeft overal weer zin in. Zo'n librelaspuit is niet echt goedkoop (65 euro), die moet ze waarschijnlijk regelmatig hebben. Verder heeft ze, voor de rest van haar leven, druppels voor haar ogen... ook niet echt dat je kunt zeggen goedkoop. Een duur madammeke, maar als het haar helpt dan doen we het ervoor.


7 opmerkingen:

Hent zei

Ha Cillia,

Pfff wat een beroerde lente. Voor mij als mens dan, de natuur vindt al dat water heerlijk. Ook ik heb de kachel dagelijks aan en nu zit ik, 1 juni, met vest aan bij de kachel. Hij lijkt wel herfst.
Tja zo'n jonge hond heeft een energie en met die afmetingen ook heel veel kracht. Soekie wordt gelukkig wat rustiger, nu 2,5 jaar oud. Dat onbesuisde gaat er langzaam af. Ook mijn arm zo ongeveer uit de kom trekken aan de riem is voorbij. Heb een tijdje de Gentle Leader gebruikt. Dat hielp enorm vanaf het eerst moment. Nu is dat niet meer nodig.

Hent zei

O ja, over dat maaien. Tot nu toe maaide ik de hele boomgaard. Maar jouw verhaal en ook de ervaringen van anderen hebben me er toe aangezet ook stukken gras te laten staan voor de bloemen en de insecten. Maar mijn vraag is: Maai je dat dan op een ander tijdstip of maar je het helemaal niet meer en laat je de natuur zijn gang gaan op die plekken?

Cilia zei


Hoi Hent, ha dus er is nog hoop dat Murretje wat rustiger wordt... nog anderhalf jaar geduld ;-)
Even over dat maaien, de paden maaien we geregeld. Verder hier vlakbij rondom huis maaien we ook wat paden en zodra de bloemetjes (margrietjes, bloeiende klaver, boterbloemetjes e.d. uitgebloeid zijn maaien we wat meer zodra het ons gaat storen.
Op het weiland maaien we her en der wat paden die we bijhouden, verder maaien we tussen de fruitbomen meestal maar 1 keer per jaar. Wel houden we alles wat in de gaten, bramen wat terugdringen, boompjes en varens verwijderen op plekken waar we ze niet willen hebben.
Weet je... ik zou zeggen kom een keer langs dan kun je het zelf bekijken. Hond mee, eventueel je kameraad mee... zorgen wij voor een kop koffie ;-)
Fijn weekend en vriendelijke groetjes,
Cilia

Hent zei

Ha Cillia,
Laat ik nou nou net een mail gestuurd hebben voor een bezoek.

Cilia zei


Hoi Hent, zie nog geen mail in mijn mailbox.

ciliakoch@gmail.com

von zei

Lieve Cilia, heerlijk weer een beriggie! Wat zal het fris en fruitig zijn bij jullie na zoveel regen . . . Je hebt vast wel gezien dat het hier ongelofelijk mooi geweest is, vaak voor mij te warm! Sinds gisteren zo af en toe pittige buien, ook weer fijn, was hard nodig. Er mochten hiergeen vuren meer in 'het vrije' gemaakt worden, brandkans groot. Ooo die Muriel, een echte Schotse dondersteen! Wat superfijn dat de injecties bij Mila goed effect hebben, want dat gehampel is niet om aan te zien, het idee dat zij pijn had, brrr
Hier gaat alles z'n gangetje, vanmorgen Dick en Wendy tot zondag met de camper naar Stockholm, een prachtige stad! Ik heb dus rust haha, lekker hoor, niks moet . . . Roos bezorgt ons regelmatig wat werk maar op zich gaat het goed met haar en heeft zij nog plezier en nergens een pijntje. Helaas vallen er zo af en toe koekjes uit het Engelse trommeltje, is voor haar zelf nog het vervelendst, een hond wil dat gewoon niet.
Nou lieve meid, kus, ook voor Henk en de doggies! Doeiiii xxx

Cilia zei


Hoi Yvonne, fris en fruitig... nou ik mag jou wel horen ;-) Koud, kil en nat zal je bedoelen. Tjemig wat een voorjaar, we zaten al bijna te overwegen om naar Zweden te gaan. Maar goed, gisteren en vandaag was het best aangenaam... al vrees ik dat we het daar de komende weken mee doen moeten. Wel zijn de voorspellingen dat het wat warmer blijft. Brandkans was hier ook groot vanwege de houtkachels die nog steeds aan waren, hahaha.
Mila is gelukkig een stuk vrolijker, Murretje een beetje minder omdat zij momenteel aan de lijn moet tijdens de wandelingen, dikke ondeugd.
Fijn dat Wendy een tijdje bij jullie is, nou ja nu dus met Dick naar Stockholm... maar toch. Jij even lekker het rijk alleen met toch het leuke vooruitzicht dat Dick en Wendy zondag weer samen thuis komen.
Blij dat het redelijk goed met mooie Roos gaat, maar kan me heel goed voorstellen dat het soms heel moeilijk voor jullie is. Weet nog precies hoe het met onze Vidor was die laatste tijden, continu opletten of hij er nog zin in had, blij dat hij er nog was met de wetenschap dat er een einde aan zou komen... niet wetende hoe en wanneer.
Toch gaf hij het op een zeker moment zelf aan, toen wilde hij niets meer eten. Dat was de dag dat we wisten dat het zo ver was.
Eigenlijk hebben wij dat met bijna al onze honden zo gehad, dus ik denk dat als het zo ver is dat jullie Roosje het zelf wel aangeeft. Blijkbaar heeft ze er, ondanks wat ongemakken, nog altijd zin in. Mooie knappe Roosje.
Trouwens wat een schitterende foto's heb je op je site staan van Elin met die haai (?). Het hondje waar onze Muriele soms stiekem heen gaat is net zo'n hondje als Elin (wel wat minder mooi, maar erg lief).
Geniet van je vrije dagen en nog een hele fijne tijd met Wendy.
Heel veel liefs, dikke knuffel voor de hondjes en een vriendelijke groet van ons beiden.