Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dinsdag 11 januari 2011

IJsbloemen

Af en toe was het behoorlijk koud en viel er aardig wat sneeuw. Bij ons in het voorhuis, keuken, was het wel prettig verpozen bij de houtkachel. Maar in de schuur, waar we ook de hele dagen een houtkachel aan hadden, was het soms behoorlijk koud. Zo op een ochtend zaten er allemaal ijsbloemen op onze ramen en deuren, naar buiten kijken zat er niet meer in. Zodoende maar genieten van de mooie bloemen, brrrr....

Ook onze stroomvoorziening had het er soms moeilijk mee, de reden: zie foto's (hierboven is een oude foto, hieronder niet). Dat is een klein nadeeltje met zonnepanelen, er kan op zo'n moment geen straaltje zon doorkomen. En om nou gelijk het dak op te klimmen om het sneeuw er vanaf te vegen is ook zozo... Dus aggregaat erbij aan te fluisteren, jawel wij hebben er een fluisteraggregaat bij. Maakt nog behoorlijk wat lawaai trouwens, maar goed we zaten toch voornamelijk binnen bij de kerstverlichting, die het uitstekend deed op de aggregaat.

Op de foto hierboven, zakt de sneeuw langzaam aan van de paneeltjes af. Wij wachten, nog even wachten en maar hopen dat er geen nieuwe lading op terecht komt. Het zijn trouwens net sneeuwdekens, als je inzoomt zie je hoe mooi ze naar beneden glijden.

Zo behoren de zonnepanelen er dus bij te liggen om optimaal te functioneren. We hebben er trouwens nog twee paneeltjes liggen, die willen we in het voorjaar op het dak maken. Nog meer stroom.... althans, zolang het niet sneeuwt.
Trouwens voor de leken onder ons zal ik even beknopt uitleggen hoe de panelen werken. Wij hebben onder in de schuur accu's staan, deze worden geladen door de panelen. Als zij dit om wat voor redenen niet doen of als we teveel stroom verbruiken, zetten we de aggregaat er bij aan om de accu's bij te laden. Op de accu's is een omvormer aangesloten, deze vormt de accuspanning om naar de gangbare spanning waarmee ons stroomnet wordt gevoed. Zolang de accu's gevuld zijn hebben wij door het hele huis stroom. Willen we in de toekomst meer stroom, dan kunnen we dit heel gemakkelijk aan passen door er meer accu's bij te plaatsen en meer zonnepanelen. Nou vinden wij het niet leuk om ons hele dak vol te leggen met zonnepanelen, hooguit nog twee erbij. Komen er meer, dan zetten we deze op een speciale paal. Dit is misschien in de verdere toekomst aan de orde, als het huis permanent bewoond of regelmatig verhuurd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten