Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in en om ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

woensdag 10 augustus 2022

Onze watervoorziening...

 
Even voor degenen die het nog niet weten, wij leven hier met een mooi woord : off grid. We zijn niet aangesloten op nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit.
Het beetje gas dat we verbruiken daar kopen we zo af en toe een gasfles voor, het elektrisch halen we voornamelijk uit de zonnepanelen (voor het zwaardere werk en of als er zeer weinig zon is gebruiken we een aggregaat) en ons water komt uit een bron.

Op een paar honderd meter van ons huis hebben we een bron waar we via een slang water uit tappen. Dat water komt vervolgens in een put met een overloop. In die put zit een slang en deze slang loopt onder de grond door naar ons huis. Doorgaans hebben we jaartje rond genoeg water, helemaal sinds we wat jaren geleden er nog een tweede bron bij gevonden hebben. Die we ook zo op onze put kunnen aansluiten als de eerste bron te weinig water geeft, wat enkel in hele warme tijden nodig is.
Het water is heerlijk schoon bronwater wat we overal voor gebruiken.

Bij extreem warm weer, als de bronnen droog staan, kunnen we vanaf de doorgaande weg onze put vullen via een slang met water elders weg. Daarvoor hebben we een paar zestig liter vaten die we bij andere bronnen kunnen vullen.

Extreem warm weer is het de laatste tijden hier en jawel... plots vernamen we dat de waterdruk minder werd in huis. Dat zou dus betekenen dat onze bron geen water meer gaf (we hadden de tweede bron al in gebruik omdat de eerste al een tijdje leeg stond).

Een hele klauterpartij naar boven, om te kijken hoe het er met de put voor stond. Liep tot onze grote verbazing de bron nog gewoon, alleen kwam het water in de put niet hoog genoeg. Het water ging wel de slang in maar bereikte ons huis niet.
Om een lang verhaal wat korter te maken, dat betekende dat ergens de slang naar ons huis zou moeten lekken.
Die slang naar ons huis loopt deels over een weiland, deels door het bos zo richting ons huis. Alleen diep onder de grond en waar precies dat weten we helaas niet. Wel ongeveer, maar op zeer ruig terrein is het bijna onmogelijk om hem overal te vinden.
Ooit, ver voordat wij ons huis gekocht hebben, is dat eens aangelegd. Degene die het ooit aangelegd heeft is al hele vele jaren niet meer onder de levenden. Dus kunnen we het bij niemand navragen.

Na een dag of drie zoeken vonden we plots een plek dat wat vochtig aanvoelde en jaja... na wat graafwerk vonden we het euvel... een lekke koppeling (de slang bestaat uit meerdere delen die met koppelingen aanelkaar zitten). Ook nog eens niet al te ver van ons huis.
Vanmorgen gelijk ermee bezig gegaan, nieuwe koppelingen ertussen en waarachtig we hebben weer volop water.

Eindelijk weer onder de douche, morgen een wasje draaien, weer gewoon de wc doorspoelen etc. etc.
Zo fijn om weer gewoon water te kunnen pakken.
Natuurlijk redden we ons wel met veel flessenwater, maar ja... dat is toch niet je van het.


De nieuwe koppelingen.


Gelukkig niet ver van ons huis.

Droog is het hier de laatste tijd behoorlijk. Ons stroompje staat al een hele tijd helemaal leeg, het gras is dor en geel, sommige bomen laten al wat blad vallen, vele bloemen staan er verpieterd bij en de herfstasters zijn al op hun retour.
Een flinke dosis hemelwater zou zeer welkom zijn, uiteraard wel het liefst 's nachts ;-)

Afgelopen middag waren we nog even bij de Loire, ook daar allemaal gele weilanden, bomen in herfsttinten, lage waterstand e.d.


Leuk plekje bij het water...


Henk en de honden.


De Loire...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Geen opmerkingen: