Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in en om ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

zaterdag 16 januari 2021

Een winters weekje...

 


Even weer wat bijkletsen over de afgelopen week.

Eigenlijk hadden we nu in Nederland willen zitten, maar dat hebben we bij nader inzien toch maar weer een paar weken voor ons uitgeschoven. In februari een nieuwe poging.

Afgelopen week hebben we hier Henk zijn verjaardag groots gevierd, gezongen, taart gegeten en een dansje gedaan. 's Middags even naar Vichy geweest, uiteraard niet al te lang want om 18.00 uur moesten we weer thuis zijn, de avondklok.

De avondklok, iets waar vele in Nederland momenteel tegen aan hikken. Uiteraard, leuk is anders... maar voor ons persoonlijk niet zo'n groot probleem. Wij hebben hier volop ruimte rondom ons en hier komt echt geen politie controleren of wij stiekem buiten zijn ;-)
Wel is 18.00 uur erg vroeg, hoop van harte dat mocht er een avondklok in Nederland komen dat het wat later op de avond in gaat.

Verder even over het weer. De ene dag veel sneeuw, de andere dag ijskoud, dan plots is alles weer groen en een dag later (afgelopen dag) sneeuwt het weer.


Ondanks dat ik eigenlijk alweer genoeg sneeuw gezien heb voor deze winter, moet ik zeggen dat het soms best wel mooi lijkt. Vele hazelaars gaan dan hangen en vormen soms mooie poortjes. Zodra de sneeuw eraf is gaan ze weer overeind staan.


Doorkijkje naar ons weiland.


Koud... brrr.
Afgelopen week kwamen we een keer terug van weggeweest met de auto. Gewoon met de auto naar beneden, bleek halverwege dat de weg spekglad was, ijzel. Zelf ben ik met de honden uit de auto gestapt, veel te eng. Ging bijna gelijk ondersteboven, ook de honden glibberden alle kanten op. Optie om terug te rijden was er niet, dus is Henk met een slakkengangetje doorgereden. Bijna nog nooit zo lang erover gedaan om bij huis te komen.
IJzel vind ik echt totaal niets.


Kleine kijkgaatjes...


Plots veel regen, wat warmer en alle sneeuw was weg.  Met al dat smeltsneeuw en regen heeft onze waterval het er maar druk mee.


Floeps en dan is het weer wit.

Even een verhaaltje over het kruis overgenomen van Robert Gay, zelf een beetje aangepast :

Gelegen tussen la Presle en "Marcou" officieel  "Le Pré Bonnet". . 5 juli 1729.

François Essartier, stierf op ongeveer 26-jarige leeftijd, nadat hij door het lichaam was geschoten door iemand van de medewerkers van de gabelles (zoutbelasting), de vijfde van de genoemde maand .

Er was een smokkelroute voor het frauduleuze transport van zout. Maar de gabelous (douaniers) hielden de wacht en hadden geweren, ze gebruikten ze af en toe ...

Deze belasting, de gabelle, werd rond 1350 ingevoerd door koning Jean le Bon (hij, gevangene van de Engelsen, liet deze belasting heffen om het losgeld voor zijn vrijlating mogelijk te maken). Het moest natuurlijk uitzonderlijk en tijdelijk zijn ... het duurde 440 jaar ...

De mensen in de omgeving, ontroerd door deze gebeurtenis, plaatsten zoals gebruikelijk in zo'n geval een religieus teken op de plaats van de tragedie ...

Tot op de dag van vandaag staat er nog steeds een kruis.



Onze vijver zoals we het graag zien, helemaal vol.
Helaas soms zomers weinig of zelfs helemaal geen water.

De dagen vliegen hier verder voorbij zonder veel spectaculaire dingen. Op de vele wandelingen na, voor ons doen toch veel binnen vanwege de weersomstandigheden. Niet dat ik de winter per definitie niet leuk vind, maar een groot nadeel ervan vind ik wel dat we aanzienlijk minder buiten verpozen als in andere seizoenen. De kast hangt ondertussen vol met gebreide en gehaakte sjaaltjes, het lezen, schilderen, puzzelen e.d. gaat me soms ook de neus uit hangen en... de tuin roept om aandacht.

Het wachten is op de sneeuwklokjes en de vele wilde narcissen...

4 opmerkingen:

Ger zei

Hoi Cilia,

We moeten het maar nemen zoals het is, ik volg de opgelegde regels niet op voor het RIVM, de regering of politie maar om mezelf en de ander te beschermen tegen het virus wat de wereld in zijn greep heeft.
Mensen die tegen de avondklok aanhikken zijn overal liever behalve thuis volgens mij.
Alles is anders dan anders, ook de verjaardagen,alleen dat jaartje ouder worden gaat door zoals vanouds.
Ook ik mag er sinds de eerste week van het nieuwe jaar weer een bij m'n leeftijd optellen.
Sneeuw is mooi voor de plaatjes maar ijzel en gladheid is niet handig wanneer je er opuit moet.
Hier viel zaterdagavond een laagje sneeuw, heb er achter glas vanuit verwarmde kamer even van mogen genieten,zondag was het weer gedaan met de pret.
Kan me voorstellen lieve Cilia dat je uitkijkt naar het voorjaar.
Ik kijk uit naar de dag dat ik aan de beurt ben voor DE PRIK!!!

Waar je ook gaat of staat: blijf veilig en gezond!!!
Liefs,Ger

von zei

Ach lieve Cilia, wat een leuk verhaaltje weer en wat een mooie foto's, mijn dank! liefs van mij

Cilia zei

Hoi Ger,

Zelf hebben we niet echt veel moeite met de avondklok, hier zijn trouwens de winkels wel gewoon open, kapper e.d. ook. Tevens kunnen de kinderen hier ook nog naar school.
Hahaha... ja Ger dat jaartje ouder worden gaat gewoon door. Alsnog van HARTE GEFELICITEERD.
Hier zit het er weer even op met de sneeuwpret, er komt weer wat groen tevoorschijn.
Hoop dat je binnen niet al te lange tijd de Prik mag krijgen. Waarschijnlijk moeten wij nog ERG lang wachten voordat we aan de beurt zijn. Geeft niet, eerst de mensen die het het hardste nodig zijn.

Lieve groetjes,
Cilia

Cilia zei

Hoi Yvonne, leuke foto's hè... om jou alvast lekker te maken voor Zweden ;-)
Komt steeds dichter bij... SPANNEND.
Lieve groetjes, Cilia