Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in en om ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

zaterdag 24 augustus 2024

Vakantie 2024 voorbij...



Onze zomervakantie zit er weer op.

Een vakantie waar we bijna de gehele tijd in korte broek konden lopen. Moet er wel bij zeggen dat er enkele dagen tussen zaten dat het wel erg warm was, van die dagen dat we niet al teveel deden. Spelletjes speelden, scrabble, carcassonne e.d. op ons terras in de schaduw van de bomen en tegen de avond eventjes met de honden naar wat water zodat ze heerlijk konden afkoelen.

Verder zijn we regelmatig even weg geweest, naar het noorden, zuiden, westen en het oosten. Vele mooie landschappen, dorpen e.d. gezien. Naar rommelmarkten en andere markten, wat dus echt niets voor ons is... rommel genoeg thuis.  Maar ieder jaar zijn we opnieuw bang dat we wat missen als we daar niet heen zouden gaan... dus opnieuw geconstateerd dat we echt niets missen, dat is ook wat waard ;-)

Uiteraard vaak heerlijk gegeten, vakantie hè! Regelmatig bbq-en en andere heerlijkheden. Gezellig wat bijgekletst met vrienden en kennissen.

Natuurlijk niet één en al pret, ook heus wel momenten van verveling, kleine ergernisjes en een grote ergernis omdat onze Mur de derde week van de vakantie loops werd. Een week lang twee reuen uit de buurt om de haverklap om ons huis. Wat voor ons betekende dat we continu erg moesten opletten. Begrijp eerlijk gezegd de eigenaar van beide honden ook niet, op zich prima mensen maar gaan toch compleet anders met de honden om als dat wij doen, laten de honden gewoon lopen. De honden zaten hier soms zo'n beetje dag en nacht, vooral één van beide (een rode cocker spaniel), een echt doorzettertje. Presteerde het zelfs om ergens door onze omheining te komen en stond plots voor onze deur. Van nood moesten wij een soort hekje voor onze keukendeur plaatsen, zodat de deur wel open kon maar onze Mur niet alleen naar buiten. Was al met al best erg vervelend, al waren de beide honden op zich best wel lief.
Over een maandje of drie laten we Murretje 'helpen'.

Even wat foto's van de afgelopen vakantie...

Ten noorden van ons...


Prachtige kasteeltjes, veelal privé bezit.


Mooi balkonnetje...


Nog zo'n leuk kasteeltje, ook privé bezit.


Een aardig huis met torentje.
(ik ben dol op torentjes, als we ooit de loterij winnen...)


Een meertje waar de honden lekker konden zwemmen.


Mooie oude treurwilgen...


Henk en de honden onder een treurwilg...


Vaak even gepauzeerd bij water.

Bovenstaande foto's zijn allen ten noorden van ons gemaakt. Ten noorden van Lapalisse, een omgeving waar we niet vaak rondtoeren. Reden daarvan is dat er geen bergen zijn, maar voornamelijk een heuvelachtig landschap, iets wat ons niet zo trekt.
Toch moesten we constateren dat het daar ook erg mooi is, erg leuke dorpjes met prachtige oude huizen en kasteeltjes. Leuke plekken om even met de honden bij water te pauzeren.
Al met al kwamen we tot de conclusie dat het voor herhaling vatbaar is om daar de omgeving een keer verder te verkennen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ten zuiden van ons...


Bosbessenmarkt, het was er erg druk.


De dag dat we hier waren was het niet zo warm.
Mooie vergezichten...


We stonden hier op dik 1500 meter hoogte...


Behoorlijke pittige wandeling...



Ten zuiden van ons, daar komen we met grote regelmaat. Zelf vinden we dat een erg mooie omgeving met redelijke hoge bergen, mooie plaatsen... gewoon een erg mooi gebied om rond te tuffen. Afgelopen maand zijn we er ook verscheidene keren heen geweest. Leuke waterval bekeken, lange wandelingen gemaakt, mooie dorpen bekeken, gepicknickt e.d. 
Vaak wel foto's geplaatst van plekken waar we geweest zijn. Maar de plek op bovenstaande foto's nog niet. We zijn daar wel vaak langs gereden, maar hebben daar nog niet eerder gelopen, meestal omdat het er erg druk was en of te warm. Pittige wandeling, maar zeker de moeite waard. Tevens was er een bosbessenmarkt waar van alles te doen was. Zijn we overigens maar even geweest omdat onze honden niet 'keurig' mee liepen.
Wel even een grappig voorvalletje. Was een vrouw die bij ons bleef staan, ze wees naar de honden en had het, in onze oren, over antiek. Raaaaaaar... Ze herhaalde het en wees naar Mur, nog begrepen we eerst niet wat ze zei. Opeens schoot ons te binnen dat ze het over een teek had (une tique), maar aangezien wij de honden altijd behandelen leek ons dat niet te kunnen. Samen met mevrouw en meneer kijken, bleek het gewoon een tepel te zijn. Tja... heerlijk gelachen samen en uiteraard (zoals vele fransen zijn) duizenden verontschuldigingen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ten oosten van ons...


Kanaalbrug bij Digoin...


Een kanaalbrug over de Loire...


Uiteraard konden de honden daar ook weer heerlijk in het water.


Grappige bootjes die je kunt huren als vakantieverblijf.


Ergens in het zuid-oosten, waar we een mooie route hebben gelopen.


Stonden her en der wat grappige hutjes.

We zijn een dag aan het toeren geweest ten noord-oosten van ons, met als doel Digoin om de kanaalbrug eens te bekijken. Vele jaren geleden hebben wij daar ooit in de Bourgogne eens een huis gehuurd, wel door Digoin heen gekomen maar nooit de kanaalbrug bekeken. Vlakbij de kanaalbrug zit een grappige camping waar je allerlei vreemde onderkomens kunt huren, zoals lollige bootjes op het water, roulottes en een soort tonnetjes. Beiden zijn wij geen liefhebbers van kamperen, wij huurden bijna altijd vrijstaande huizen ergens in de 'rimboe' zonder buren, maar anders...
Ook zijn we een dag aan het toeren geweest ten zuid-oosten van ons. Een gebied dat we nog niet kenden. Gaan we vast en zeker nog eens heen, zagen onderweg leuke dorpen e.d. maar hebben deze niet echt goed bekeken (in miep miep vaart erdoor heen).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ten westen van ons...


Oude zaagmolen.

Regelmatig gaan we naar het westen, ook Vichy waar we wel eens boodschappen halen ligt ten westen van ons. Verder zijn we er naar de Sioule geweest, had ik al over geschreven. Ook wilden we graag even weer naar de Puys, maar daar is het niet meer van gekomen...gaan we mettertijd wel eventjes weer heen. Verder gingen we zo af en toe, vooral als het erg warm was, naar een mooie plas waar de honden fijn konden zwemmen, daar staat vlakbij bovenstaande mooie oude zaagmolen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Rondom huis...


Mila haar nieuwe zitplaats...


Femke heeft ook een nieuw plekje gevonden.


Tijdens één van de vele barbeques.
Henk zat in de wolken, de wind stond verkeerd ;-)


Veel bezoek...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dat was zo'n beetje een overzicht van onze vakantie 2024.