Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise
Kom binnen, een kijkje in en om ons huis nemen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

zondag 30 maart 2014

Aardappels ???


Afgelopen middag alweer druk... met dat verschil dat ze nu de andere kant op reden...


Henk bedacht op de laatste dag dat hij een plekje maken wilde voor aardappels. Bijna de gehele dag is hij ermee bezig geweest. Eerst een stukje grond ontdoen van bramen om er vervolgens aardappels in te poten...


Nou maar afwachten of we de komende zomer aardappels van eigen land kunnen eten. Zou mooi zijn...

zaterdag 29 maart 2014

Hoezo... lekker stil hier!


Afgelopen middag was het hier een drukte van belang...


De éne quad naar de andere kwam voorbij...


Een lamme arm van het vele zwaaien...


Vele grote 4wheel-drivers...


En tevens vele kleinere...


Vidor had het de hele middag druk, stond de gehele tijd op de eerste rang...


Broem, broem, toet, toet...


Nadat er hele vele tientallen, zo niet honderden, quads, 4 wheel-drivers en cross-motoren uit alle windstreken langsgekomen waren... zag ons pad er zo uit ;-(

Trouwens wel een erg mooi gezicht, daar de één soms nog mooier dan de ander was om te zien. Er reden heel veel Zwitsers mee...

Morgen mischien weer...

Hoezo... lekker stil hier!

vrijdag 28 maart 2014

We gaan nog niet naar huis...


Even een leuk inkomertje... we beginnen met een aardige zonnige foto. Het word weer wat zonniger. Niet dat deze foto ook maar iets van doen heeft met het verhaaltje... maar hij staat er toch maar eventjes mooi te staan ;-)




Vandaag kwam iemand langs om ons alvast een 'bon retour' te wensen.
Bah... dan besef je gelijk dat we over een paar dagen alweer terug naar Nederland gaan. Dat... terwijl we hier nog zoveel zouden kunnen doen.
De tuin bijvoorbeeld, daar is het nu echt de tijd voor... om er weken lang in te ploeteren. Er staan nog vele bomen die eigenlijks gesnoeid zouden moeten worden, omdat ze afgelopen november zo beschadigd zijn door de zware sneeuwval. Helaas ontbreekt het ons aan de tijd om alles aan te pakken. Zo ook vele andere werkzaamheden in de tuin die we wel graag hadden willen doen... maar waar het gewoon domweg aan tijd ontbreekt.
ERG!!! Welnee, dat vinden we op zich helemaal niet erg, zo blijft er altijd wat te doen en... komt bij dat het, zonder er iets aan te doen, altijd al erg mooi is.

Binnen hebben we bijna helemaal niets gedaan... plankje aan de muur gemaakt, wat overigens best een heel karwij was om gaten in de muur te boren en dan ook nog eens op de goede hoogte... uren zoet ;-)
Ah... en nog even met de achterwand bezig geweest.



De achterwand is heel erg ruig aangesmeerd. Dit was al zo toen wij het huis kochten. In het echt valt het niet zo erg op als dat het op de foto lijkt, de foto is met flitser genomen. Maar het ziet er niet uit, zodoende zitten we er al jaren tegen aan te hikken om er wat mee te doen.



De hele muur aansmeren vinden we niet zo mooi, zodoende proberen we het nu op deze manier. De ergste stukken pakken we aan. Wat halve stammetjes op de muur, smeren het wat aan met cement om het wat te egaliseren, om er vervolgens crépi op aan te brengen. We weten nog niet of we het een kleurtje gaan geven, dit bekijken we pas als de hele muur zover is. Rondom de ramen gaan we het ook nog wat verder opleuken.

Tsja... ook tijd tekort om het allemaal af te krijgen. Maar... goede hoop dat we de achterwand dit jaar af krijgen, althans naar onze zin krijgen.

Heerlijk... nog een paar dagen te gaan, morgen is ons mooi weer beloofd... dus... dat wordt vast genieten en... als alles meezit gaan we over een weekje of vier alweer deze kant op.

Voor nu, alvast een heel FIJN WEEKEND en tot de volgende blog.

P.s. even voor Cris, je had gelijk... de kleine aggregaat die we ons voor nood aangeschaft hebben is een miskoop. We redden ons ermee, maar vraag niet hoe... ;-(


donderdag 27 maart 2014

Broodbakdag...



Soms is het hier genieten van de eenvoud, eenvoud zonder enige vorm van opsmuk...

Vandaag kwam een franse vriend van ons even langsgewipt. Hij had vandaag een broodbakdag gehad en kwam ons ook een halve brood brengen.


Dat zijn zo van die kleine speciale dingen die het leven hier net even wat anders maken als dat het gaat in Nederland.
Daar gaan we normaal geen kilometers rijden (nou ja... een paar kilometers) om vrienden van ons een halve zelfgebakken brood te brengen, om vervolgens zonder een kop koffie te drinken, na een klein babbeltje, gelijk weer naar huis te gaan.
Zeer waarschijnlijk komt onze vriend morgen of overmorgen wel even langs om te horen of het brood ons goed gesmaakt heeft ;-)


Tsja... en wat is er lekkerder dan een heerlijk gebakken ei met verse kruiden uit de tuin op een zelfgebakken brood...

SMULLEN
☺~~~☺
~~~~~~~

woensdag 26 maart 2014

Ezels-blog...


Hier in de contreien zie je opvallend veel ezels. Enkel één, vaak twee en soms zelfs wel eens tien op een weilandje.

Vanmiddag, nadat het bezoek weg was, nog snel even in de auto om een leuke wandeling met de honden te maken en een weiland in de buurt te bezoeken.
Minstens tien ezels gezellig bij elkaar.

Vandaar even een ezels-blog...



De één...


nog...


fotogenieker...


als...


de...


ander...

Tsja... dat is toch wel een klein nadeeltje aan het hebben van een tweede huis, waar je regelmatig heen gaat. Doordat wij vrij veel heen en weer reizen, is het ietwat moeilijker om ezels, paarden of dergelijke te houden.
Natuurlijk, alles is mogelijk... maar zelf vind ik het geen prettig gevoel om ze zo vaak aan een oppas over te laten. Ook niet, om ze zo vaak mee heen en weer te nemen in een aanhanger.
Zodoende... zo af en toe maar even buurtezels, buurtpaarden e.d. bewonderen en knuffelen.

Dat is ook genieten ☺☺☺

dinsdag 25 maart 2014

Knor, knor, knorretje...


De temperatuur is behoorlijk gekelderd en... er is de afgelopen dagen wat regen en hagel gevallen. Desondanks toch nog vrij veel buiten bezig geweest.
Tsja... twee weken temperaturen van rond de 18 graden in maart is waarschijnlijk toch even teveel gevraagd.

We hebben een stuk grond klaar gemaakt... zoveel mogelijk ontdaan van bramen, boompjes en andere rommel. Vervolgens hebben wij er veel bloemenzaad ingezaaid.
Zodoende ga ik ervan uit, dat ik komende zomer een prachtige foto van vele mooie bloemen op deze blog kan plaatsen. Beetje voorbarig, doorgaans heb ik zeer slechte ervaringen met bloemenzaad... maar wie weet groeien er dan wel spontaan wilde bloemen op dit kaal gemaakte stuk grond ;-)


Natuurlijk... zou ik haast zeggen, terwijl het misschien niet voor een ieder natuurlijk is, hebben wij ook de hoognodige rondjes getuft. Vooral in het weekend... jawel, weekend is hier ook weekend.
Henk is op doordeweekse dagen aan het thuiswerken. Dat houdt in : 's morgens om 7 uur van bed, tegen 8 uur beginnen met werken tot een uurtje of 12 's middags. Soms tot één uur en enkel 's avonds even.
In die uren dat hij werkt slaap ik... nee hoor... grapje ;-) Ik doe dan de afwas...
Op deze manier probeert Henk zo'n 40 uur te werken in twee weken, zodat hij maar 1 week hoeft te snipperen.
Met andere woorden : twee weken hier, waarvan 1 week vakantie.
In eerste instantie was het de bedoeling om gelijk de eerste week 40 uur te draaien en om de tweede week vrij te nemen, maar aangezien het vorige week van dat schitterende weer was heeft Henk dat ietwat aangepast.

Gisteren (zondag), tijdens het rondje tuffen, was het heel afwisselend weer. Soms volop zon, om vervolgens weer te hagelen.


Vandaag was het hier bij ons weer redelijk buitenweer, niet warm maar wel droog met zo af en toe een zonnetje. Op de bergkammen tegenover ons, daar waar het iets hoger is, was het weer helemaal wit. Daar ligt nog aardig wat sneeuw, brrr...


Momenteel wordt er her en der in de bossen vrij veel gesnoeid en gekapt. Vaak wordt dan het snoei-afval verbrandt, wat wel leuke effecten geeft zo in het bos.
Trouwens wat ik ook altijd weer leuk vind is, dat als de loofbomen nog geen blad hebben de naaldbomen er zo mooi uitsteken. Zomers is de berg hieronder helemaal groen.


Vanmorgen werd ik even beschouwd als : die zuinige Hollander. Op de markt zag ik een paar mensen met kleine mini geitjes en haast nog leuker... hele piep kleine biggetjes. Uiteraard moest ik eventjes met ze knuffelen, zo schattig.
Van het één kwam het ander, even een babbeltje... voor zover mogelijk met mijn zéér bescheiden kennis van de Franse taal. Ze vroegen nog of ik ook Engels sprak, ik blij... want daar red ik me prima mee, Duits mag ook ;-) Maar helaas gingen ze verder in het Frans en begonnen iets over donatie ofzo... Helaas had ik geen rooie cent op zak, Henk was elders met de geldbeurs. Dus met handen en voeten proberen dat uit te leggen, moeilijk, moeilijk.
Uiteindelijk vroegen ze of ik Engelse was... nee nee, Russisch misschien... nee nee.
Je suis Hollandaise, zei ik. Ah... oui oui... Hollandaise... olala. Allemaal lachen, één deed zelfs zijn handen voor de ogen. OLALA... toen begrepen ze gelijk waarom ik geen geld had. ;-(
Ik heb de kleine geitjes nog even een aai gegeven en de piep kleine mini biggetjes een knuffel, nog even onnozel gelachen en gezwaaid om vervolgens gelijk Henk op te zoeken.

Henk verteld over die piep kleine biggetjes, hoe mooi ze waren en dat we BEST twee van die kleintjes kunnen nemen. Kunnen zo in een reismandje mee heen en weer. Vrees dat het hem niet gaat worden... Henk zag gelijk beren op de weg. Hij zei : Wat als we pech onder weg krijgen! Dan staan we daar met drie manden met katten, twee honden en een mand met varkens. Nou zeg... leuk waren ze in ieder geval wel... knor, knor, knorretje...

vrijdag 21 maart 2014

Tsja, alweer zonnig...


Het gaat haast een beetje saai worden... alweer zo'n beetje de gehele dag buiten bezig geweest. Tsja... en het was tevens weer stralend weer.

De voorspellingen voor volgende week zijn ietwat minder rooskleurig. Als ik de berichten mag geloven is er zelfs kans op sneeuw. Hoe dan ook, de temperatuur daalt vast en zeker behoorlijk.
Zodoende doen we nu zoveel mogelijk in de tuin.

Tjemig... wat een werk, je zou eigenlijks een tuinman erbij moeten hebben om alles een beetje naar wens te krijgen.
Mijn armen zijn niet mooi bruin van de warme zonnestralen, maar... ze zitten onder de schrammen en andere vervelende plekken... het ziet er niet uit, verdient geen schoonheidsprijsje. 
Soms loop ik tijden lang met tintelende vingers.
Dit alles is te danken aan de hele vele bramen en brandnetels, waar het hier vol mee zit.

Even een paar foto's van buiten...


We zijn weer druk bezig om nieuwe houtvoorraden aan te leggen. Hout zagen, kloven en vervolgens stapelen.


Vidor vindt het allemaal geweldig, de gehele dagen buiten...


Hij houdt alles goed in de gaten. Ha, daar komt Henk...


Wat is het toch een snoepie hè! Althans... dat vinden wij ;-)

Rest mij nog...

Om jullie een heel...

FIJN WEEKEND...

te wensen.





donderdag 20 maart 2014

TV-tijd...




Zo zittende op mijn luie stoel staar ik de gehele dag naar de tv. Af en toe werp ik even een blik vanuit mijn luie stoel naar buiten, om te constateren dat de zon nog steeds volop schijnt.
Om vervolgens weer naar de bewegende beelden op de tv te kijken.



Enkel werp ik ook even een blik uit het andere raam, nog steeds mooi weer daar buiten.

Nee hoor, gekkigheid... de tv komt hier overdag niet aan.
Wel kan ik vermelden dat we sinds vandaag weer, met een gerust hart, onze tv 's avonds aan kunnen zetten... zonder te vrezen dat onze accu's leeg raken. Ook branden her en der in het huis de lampen weer uitbundig.
Vandaag hebben we in Vichy een kleine aggregaat gekocht, zodat we de accu's weer bij kunnen laden en wij weer volop stroom hebben.
Normaal zou het niet nodig moeten zijn om telkens de accu's bij te laden. Met dit zonnige weer zouden onze zonnepanelen ze genoeg bij moeten laden, ware het niet dat onze accu's op hun retour zijn. Deze moeten dit jaar vervangen worden.

Nog steeds stralend weer hier en ik zag op de TV, dat het morgen in Nederland ook een mooie warme dag belooft te worden.

Geklust wordt er hier momenteel niet. Henk is deels aan het thuiswerken en voor de rest zijn we veelal in de tuin bezig, waar veel gesnoeid moet worden. Tevens zijn we weer druk bezig met hout hakken, een jaarlijks terugkerend gebeuren. Dat heb je met houtkachels hè! Er gaat heel wat hout door heen.

Een fijne zonnige dag gewenst... vanuit Le Pre Bonnet.


dinsdag 18 maart 2014

Aggregaat en een voorjaarskransje...


Even denken... waar zal ik mee beginnen...



Het kransje?
Onze kerstkrans hing nog op de voordeur. Deze heb ik verwijderd, de takken eruit gehaald om vervolgens een kale krans over te houden.

Nee, ik heb me bedacht... ik ga het over de aggregaat hebben.

Helaas heeft onze aggregaat het begeven, deze moet mee terug naar Nederland om gerepareerd te worden. Al zitten we er sterk over te denken om binnen niet al te lange tijd een zwaardere diesel aggregaat aan te schaffen en nieuwe accu's.
Maar... nu, op dit moment zitten we dus even helemaal zonder aggregaat en moeten wij ons redden met de zonnepanelen. Deze geven momenteel net genoeg vermogen om ons te redden, maar het heeft niet over. Geen tv aan 's avonds en weinig lampen aan. Momenteel is het vrij zonnig overdag, maar als het weer wat minder wordt is het maar de vraag of we het redden... want ook de koelkast staat de gehele dagen aan en de laptop staat veel aan vanwege Henk zijn werk.

Al met al hadden wij besloten om een kleine goedkope aggregaat te kopen, voor noodgevallen. Voor zo'n 70€ zagen wij één te koop. Dus... vanmiddag op naar Roanne.
Bij de eerste grote winkel waren ze uitverkocht, op naar de tweede winkel. Helaas, ook daar waren ze niet meer te krijgen... we konden wel één bestellen, dan konden wij hem na 3 april ophalen. Dat was voor ons geen optie, zodoende naar de derde winkel. En jawel hoor, drie keer scheepsrecht, wij zagen een leuke kleine aggregaat staan. Even een personeelslid opgetrommeld, deze ging kijken... kwam weer terug met de mededeling dat het om de laatste ging en die... konden wij niet mee krijgen. We konden wel één bestellen, grrrr...

Al met al uren later weer thuis zonder aggregaat. Als het tegenzit/meezit zitten we straks gezellig bij kaarslicht ;-)
Morgen of overmorgen een nieuwe poging... op naar Vichy.

Zo... even weer over het kale kransje. Hij was wel behoorlijk kaal, zodoende heb ik er in een creatieve bui een voorjaarskransje van gemaakt...



Hij hangt weer op een deur, met dit keer echte takjes en bloemen, als voorjaarskrans.



Een heel gepriegel, maar het staat erg gezellig. Waarschijnlijk moeten er dagelijks nieuwe narcissen in, maar daar staan er hier duizenden van...


maandag 17 maart 2014

Bij de voordeur...


Een gezellige drukte bij onze voordeur. Als de zon schijnt, zoals ie vandaag de gehele dag deed, komen de beesten regelmatig even buiten.
Op het moment dat ik deze foto's nam, lag onze Femke (boskat) nog op bed en onze Vidor (setter) was met Henk in de tuin aan het werk... zodoende staan zij er niet op.

~~~

Mitsie, Bulletje en Morris...



...



...



...



...



...



...



...


zondag 16 maart 2014

Zonnige maartse dag...


Er zit alweer één dag Le Pre Bonnet op.

Gisteren (zaterdag) zonder oponthoud de reis voltooid, we kwamen zelfs nog op de foto bij binnenkomst in Frankrijk... nou ja... het zou een flits geweest kunnen zijn vanwege 10 km te hard naar binnen stuiven ;-)

Vandaag een heerlijke zonnige dag, om een uurtje of negen zaten we al in het zonnetje te ontbijten.
Bijna de gehele dag buiten bezig geweest om de tuin weer een beetje van zijn winterdekje te ontdoen. Planten snoeien, blad ruimen enz. enz. Het is altijd een hele klus, waar we wel jaartje rond mee bezig zouden kunnen zijn en dan nog... de vraag of we het allemaal wel zouden kunnen bijhouden.

Het gekke is, dat ik zo'n eerste dag eigenlijks alles tegelijk wil doen... iets wat gewoon domweg onmogelijk is. Hier geldt namelijk... wat vandaag niet komt, komt morgen wel.

We hebben vandaag tevens nog een grote beeldbepalende sparreboom gekapt.



Henk is de kettingzaag aan het klaarmaken voor de boom achter ons terras. De spar links van Henk, die het dichtst bij het terras staat.



Deze spar, die al tijden op de nominatie stond om gekapt te worden... maar ja, we vonden het ook wel een beetje zonde. We hadden hem al helemaal opgesnoeid in het verleden, maar sinds vanmiddag staat hij er niet meer.
Hij nam niet zozeer veel zonlicht weg, maar wel wat daglicht. Het ziet er nu wat opener uit en het is wat lichter geworden. Helaas nog geen nieuwe foto zonder boom... komt nog wel.



Overal in de tuin komen alweer wilde narcissen opzetten. De vele gele stipjes op de foto hierboven zijn bloeiende narcissen. Ze groeien zelfs tot in het bos. Ook zitten er overal bloeiende longkruidjes en her en der enkele sneeuwklokjes. Je voelt dat de lente in aantocht is, vogels tsjilpen, enkele hommeltjes laten zich alweer zien en zo af en toe fladderen er wat vlinders in het rondte.



Onze Mitsie aanschouwt alle drukte vanaf haar zetel.

Als ik de weersgoden mag geloven dan belooft het morgen een aangename warme zonnige dag te worden hier. Niet om jullie flauw te maken... maar er is 20 graden (boven nul hè...) beloofd.

Fijne dag morgen en wij gaan onze best doen om een beetje (niet teveel natuurlijk) zon naar Nederland te blazen.

vrijdag 14 maart 2014

Nog even zweten...


De laatste loodjes... en dan gaan we weer.

Hier is het altijd nog even druk een paar dagen voor vertrek. Vele dingen moeten op het allerlaatste moment.
Bijvoorbeeld nog snel onze enorm uit de kluiten gewassen klimhortensia snoeien, zo ook  de vlindersruik en andere struiken.
Een pot verf kopen die we nodig zijn in Le Pre Bonnet... maanden de tijd ervoor gehad, maar nee hoor... op het allerlaatste moment.
Zo ook met de schoonmaak van ons huis, die er altijd picobello uit moet zien voor de oppas. Komen we vaak dingen tegen, dat we bij onszelf denken... waarom dat niet even eerder gedaan. Pfff, maar nee hoor... op het allerlaatste moment.

Wij werken nooit met lijstjes, op de klussen lijst na, maar het zou wellicht verstandig zijn.

Dus... nog even een dagje zweten en dan gaan we weer.

We hebben er weer zin in, nieuwsgierig of de narcissen en andere bloemen al wat bloeien, of... zou er nog sneeuw liggen? ;-)


Foto uit de oude doos... maart 2012, zou het weer er net zo stralend uit gaan zien de komende weken als destijds...

Alvast een fijn weekend en wie weet... tot de eerstvolgende blog vanuit Le Pre Bonnet.

maandag 10 maart 2014

Hebbedingen...


Hieronder een foto van een typisch hebbedingetje...



 
Of u het nou mooi vindt of niet... daar kunnen we over verschillen van mening. Maar één ding is wel zeker, het is een echt hebbedingetje. Je kunt er totaal niets mee, behalve dan... ernaar kijken en het mooi of niet mooi vinden.


Le Pre Bonnet is eigenlijks ondertussen ook zo ver dat we het er aan toe hebben om het huis wat verder aan te kleden met hebbedingen. Leuke dingen waar je eigenlijks niets aan hebt, maar... die dienen om het huis te verfraaien.

Hadden we de afgelopen maanden er mooi de tijd voor om achter wat spullen aan te gaan... maar nee hoor... luie wij hebben gewoon domweg zitten niksen.
Niks met een dikke volle aanhanger, komende zaterdag, die kant op... die paar bakjes viooltjes passen wel achter in de auto. Tjemig... als dat maar goed gaat komen ;-)
De komende maanden maar eens bekijken of we ons ertoe kunnen zetten, om achter wat hebbedingen aan te gaan. Want zeg zelf... dat wordt zo niets met ons.

Een fijne dag van een redelijk tevreden mens ;-) ;-) ;-)

P.s. Het circus is alweer vertrokken. Van de 3 voorstellingen die ze zouden geven is er helaas maar 1 door gegaan, vanwege te weinig animo. Er kwam gewoon domweg geen publiek op af. Jammer hoor, dat zoiets langzamerhand dreigt uit te sterven. Vorig jaar zagen we nog een documentaire over een Franse circusfamilie, helaas ging het daar ook ERG slecht.


Deze twee circusartiesten kwamen afgelopen weekend vaak even bij ons buurten... tsja, ze zijn nu weer verder getrokken.

donderdag 6 maart 2014

Circus Fiesta...


Vanmorgen tijdens het ontwaken dacht ik bij mijn eigen : Wat gek... Henk is toch al van bed af!
Nog eens goed luisteren... vreemd, ik hoorde hem nog.
De kladjes uit mijn ogen wrijven, om vervolgens het bed te inspecteren... geen Henk te bekennen.
Gelijk van mijn bed af, op naar de badkamer... geen Henk.
Het geluid bleef aanhouden.
Even voorzichtig het gordijn opschuiven... en ja hoor, daar zat de lawaai maker...



Knor, knor... aan de andere kant van onze heg.

We hebben tijdelijk nieuwe buren. Een heus circus naast de deur. Een nostalgisch gevoel komt opzetten... denk dat ik straks op de eerste rij zit ;-)


De tent piept boven onze heg uit... FEEST...

Dus nog geen tijd om naar Frankrijk te gaan, hahaha... Volgende week zaterdag gaan we weer die kant op, als het feestgedruis hier achter de rug is.

zaterdag 1 maart 2014

...logische lente...


Zit ik me hier even lui te wezen, tenminste wat bloggen betreft.
Had hier eigenlijks neer willen zetten... druk druk druk, klinkt wat interessanter. Maar tsja... het is gewoon luiigheid.

Momenteel is er ook weinig nieuws te vermelden.

Hier een beetje gekakel of we over twee of drie weken naar Frankrijk gaan.
Of we voor één of twee weken gaan.

Niet echt veel nieuws...

Ik zit hier met een te strak t-shirt onder mijn trui, wat me een gevoel geeft van een rollade... er moeten weer hoognodig wat kilo's af. Maar of jullie daar nou op zitten te wachten !!! Om te lezen dat ik me net een rollade in een te strak netje voel...

Niet echt veel nieuws...

Zo eventjes achter wat proviand aan, honden eruit... ook niet echt spectaculair te noemen...

Tjemig... wat saai allemaal hè! Hahaha... nee hoor, valt allemaal reuze mee.



Dan maar een leuk bloemetje... die ik eigenlijk even bewerken wou... maar om een of andere reden werkt alles niet naar behoren... pfff, dan maar zo erop... omdat de meteorologische lente begonnen is ( wat een heerlijk struikelwoord zeg... meteorologisch).

Maar goed...

Bij deze, wens ik jullie nog een fijne voortzetting van het weekend en wie weet tot de volgende blog.